Расте број жртава: У разорном земљотресу у Турској погинуло 35 особа

Танјуг

26. 01. 2020. у 10:22

Расте број жртава: У разорном земљотресу у Турској погинуло 35 особа

Фото: АП - humanitarian relief foundation via ap.jpg

Број погинулих у разорном земљотресу који је у петак погодио Турску порастао је на 31, док спасиоци покушавају да извуку 45 људи из рушевина

Број погинулих у разорном земљотресу јачине 6,8 степени који је у петак погодио Турску, порастао је на 35, док су спасиоци покушавали у току ноћи да извуку 45 људи из рушевина.


У провинцији Елезаг страдала је 31 особа, док су четири погинуле у суседној провинцији Малатја, док је 1.600 особа повређено, преноси Ројтерс.


Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да је главни део велике спасилачке операције завршен, као и да тимови покушавају да извуку још шест особа које су још под рушевинама.


Он је додао и да ће сви оштећени земљотресом почети од понедељка да примају материјалну помоћ, док су из агенције за ванредне ситуације упозорили грађане који су евакуисани из зграда, да се још не враћају у своје домове због опасности од урушавања.


Акција спасавања и извлачења преживелих из рушевин од јутрос је почела полако да се обуставља, дан и по након разорног земљотреса, а државна агенција за катастрофе саопштила је да су тимови и током ноћи радили на спасавању 45 особа које су остале заробљене под рушевинама, и то уз помоћ бушилица, механизације, али и ручно.


Након главног потреса, уследило је више од 700 мањих.


Турски министар здравља Фахретин Коча рекао је да су 104 особе збринуте у болницама, од којих је 13 на интензивној нези, као и да нико није у критичном стању.


Прочитајте још: Мајка уплаканим гласом дозивала помоћ, девојчица спашена испод рушевина: Турска стално подрхтава, број мртвих порастао на 29, више од 1400 повређено


Министар заштите животне средине и урбанизације Мурат Курум изјавио је да је земљотрес оштетио зграде у неколико провинција, као и да 12 грађевина морају да се одмах сруше.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације