САД неће укинути санкције Ирану како би се преговори наставили, истакао је амерички председник Доналд Трамп, као одговор на изјаву иранског шефа дипломатије Мохамеда Џавада Зарифа да је Техеран спреман на разговоре о нуклеарном споразуму ако се испуни тај услов.


"Ирански министар спољних послова каже да Иран жели да преговара са САД, али да жели да санкције буду укинуте. Не, хвала", написао је Трамп на Твитеру, прво на енглеском, а касније и на фарсију.


Зариф је одговорио тако што је у свом твиту објавио извод из свог интервјуа немачком Шпиглу у којем је рекао да је Иран и даље отворен за преговоре са САД, ако санкицје буду укинуте, преноси Ројтерс.


"Доналду Трампу је боље да заснива коментаре и одлуке из области спољне политике на чињеницама, него на насловима на Фокс њузу или својим преводиоцима на фарси", написао је Зариф.


Тензије између Вашингтона и Техерана порасле су пошто је Трамп једнострано повукао САД из нуклеарног споразума Ирана с великим силама крајем 2018. године и увео санкције Ирану.


Тензије су достигле врхунац након што је у америчком ваздушном нападу дроном убијен ирански генерал Касем Сулејмани, што је изазвало ракетни напад Ирана на војну базу у Ираку у којој су стационирани амерички војници.