Више од 2.000 људи широм света заражено је новим вирусом корона, од чега је већина у Кини где је до сада 56 људи умрло од последица тог вируса, показују последњи објављени подаци.


Кинески председник Си Ђипинг саопштио је да се земља налази у "тешкој ситуацији", док су здравствене власти широм света боре да спрече пандемију.


Нови сој вируса, за који се верује да је настао крајем прошле године на рибљој пијаци у централном кинеском граду Вухан где су илегално продаване дивље животиње, проширио се на друге кинеске градове, укључујући Пекинг и Шангај, али и на друге државе - САД, Тајланд, Јужну Кореју, Јапан, Аустралију, Француску и Канаду, преноси Ројтерс.


Кина је данаc потврдила 1.975 случајева пацијената заражених новим вирусом, док је број умрлих од последица вируса порастао на 56, пренела је државна телевизија ЧТВ.


У оквиру мера за сузбијање ширења вируса, у Вухану, који има 11 милиона становника, прекинут је саобраћај, осим за возила хитне помоћи, а делимично затварање саобраћаја важи и у другим градовима тог кинеског региона.


Здравствене власти у Пекингу позвале су људе да се не рукују при поздрављању.


Прочитајте и: Strah od korona virusa: Autobus pun kineskih turista iz Vuhana stigao u Hrvatsku


Ширење вируса је засенило прославу Лунарне нове године, а отказани су јавни догађаји и затворена су многа туристичка места.


Новооткривени вирус корона, који може да изазове упалу плућа са смртоносним последицама, још има много непознаница - од тога колико је опасан до тога колико се лако преноси са човека на човека.