Корона вирус настао у ЛАБОРАТОРИЈИ и пуштен да ОСЛАБИ кинеску економију, људи само колатерална штета? Вирусолози подељени после појаве СМРТОНОСНОГ организма

И. Ковачић - Д. Матовић

26. 01. 2020. у 08:03

Корона вирус настао у ЛАБОРАТОРИЈИ и пуштен да ОСЛАБИ кинеску економију, људи само колатерална штета? Вирусолози подељени после појаве СМРТОНОСНОГ организма

Многи градови у Кини, међу којима и Пекинг, јуче су били сабласно празни EFE WUHONG

Кинески званичници, међутим, тврде да је смртоносни вирус настао природним путем и да је прешао са змије на човека
БИОЛОШКИ рат или диверзија, како се савремено каже, води се, пре свега, против одређене економије, а људи су најчешће само колатерална штета. То је најјефтинији начин да некој економији направите штету, јер због великог броја оболелих стаје сва привреда. Притом нападач остаје невидљив, а директни извршилац најчешће завршава са "оловом у себи". Врло је вероватно да је нови корона вирус створен у лабораторији како би се ослабила кинеска економија, која је у експанзији.

Ове сумње епидемиолог, вирусолог и вакцинолог др Радмило Петровић, који је радни век провео у Институту "Торлак", за "Новости" поткрепљује чињеницом да економске санкције против Кине нису успеле, па је могуће да су се њихови противници одлучили за невидљиво оружје. Подсећа да је корона вирус мутирао 2003, када се појавила болест САРС, а затим 2012. године. када се појавио МЕРС.

- У прилог чињеници да је овај нови вирус изашао из лабораторије иде и то што се епидемија појавила непосредно пред кинеску Нову годину, када Кинези много више путују - објашњава Петровић. - Опасност од великог ширења заразе постоји само у Кини, и верујем да ће се пронаћи вакцина док се прошири на остале делове света, а на ту карту су диверзанти и играли.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Црвено" је аларм за корона вирус: Како се контролишу путници на аеродрому "Никола Тесла"
Кинески званичници, међутим, тврде да је смртоносни вирус настао природним путем и да је прешао са змије на човека. Иако је пут ширења и мутације вируса са животиња на људе добро познат, они који верују у теорије завере мисле другачије и своје сумње поткрепљују чињеницом да ни за САРС, од кога је у Кини 2003. године умрло скоро две хиљаде људи, није утврђено порекло, као ни разлози због чега је тако муњевито нестао. Жариште новог, опасног вируса поново је у Кини.

- То није случајно, јер су у овој земљи посебни климатски, биолошки и географски услови погодни за ширење инфекција - сматра проф. др Бранилсав Тиодоровић, епидемиолог. - У Кини велики број људи живи на малом простору, па су људи и животиње у много блискијем контакту. Не чуди што је нови корона вирус почео да се шири са једне локалне пијаце.


Епидемиолози су подељени у мишљену да ли је извор заразе змија или је нови вирус пуштен из лабораторије.

- Мало је вероватно да се било који вирус пусти из лабораторије, јер је његову циркулацију тешко контролисати - каже проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог. - Када би неко хтео да води биолошки рат и пусти вирус у један део света, други би морао истовремено да се вакцинише. Сигуран сам да је то тешко изводљиво и да се досад никад није десило. Нико не би пустио вирус да наштети другима ако постоји могућност да ће да науди и себи. Бојазан да вирус може да "побегне" из лабораторије због непажње је оправдана. Сумња се да се управо то десило са неким сојевима вируса грипа, али то до сада никада званично није потврђено.

Да разлога за неверицу има, потврђује и чињеница да никада није доказано како је настао вирус ХИВ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Оболели од смртоносног вируса, а немају карактеристичне симптоме”: Србин из Пекинга о контроли станара у зградама
- Претпоставља се да је вирус који узрокује сиду прешао са мајмуна на људе у афричким племенима која су користила мајмунско месо за исхрану. То су, међутим, само претпоставке - каже професор Тиодоровић. - Чињеница је да су животиње преносиоци вируса, да вирус може да мутира када прође кроз њихов крвоток и да тако настану нови сојеви. Нама епидемиолозима добро је познато да је свиња највећи инкубатор, како животињских, тако и хуманих вируса. Управо због свиње је настао чувени свињски грип, који је узроковао пандемију 2009. и 2010. године. Човек, дакле, не може увек да има увид у то како настају вируси, јер није сам на планети. Осим животиња, има и много микроорганизама. Све је то сложена биологија, где се сви боре да опстану, а тако долази до промене и настанка нових вируса.

Нови смртоносни вирус у Кини убио је до сада више од 25 људи, оболело их је око 900, и за кратко време проширио се на неколико кинеских провинција, као и на Америку, Тајланд, Јужну Кореју, Вијетнам, Саудијску Арабију... Поједини медији наводе да је корона вирус стигао и у Европу. Наводно, четворо људи хитно је примљено у болницу у Глазгову, у Шкотској, након што су код њих дијагностиковани симптоми који могу да указују на то да су оболели од корона вируса.


Док кинеске власти покушавају да спрече ширење заразе тако што је од јуче кретање више од 56 милиона људи у 18 градова ограничено, Светска здравствена организација и даље не проглашава глобалну ванредну ситуацију.

- Ванредно је у Кини, али још није постало ванредно у свету - стоји на званичном твитер-профилу др Тедроса Адханома Гебрејесуса, генералног директора СЗО. - Знамо да болест може бити озбиљна, да се од ње може умрети, али код највећег броја људи корона вирус изазива блаже симптоме. Међу умрлима су они чији је имуни систем претходно био ослабљен проблемима са повишеним притиском, дијабетесом или кардиоваскуларним тегобама.

Професор Тиодоровић подсећа да се добро познати МЕРС, тип корона вируса, појавио у Саудијској Арабији и да је направио велику узбуну:

- Брзо је утврђено да је прешао са камила на људе. Од њега је у првом налету оболело 1.300 људи, а умрло њих 400. То су само званични подаци, док је у стварности број много већи. У први мах налет овог вируса је био застрашујући, али се с временом показало да има мали потенцијал да се преноси са човека на човека.

Професор Тиодоровић још напомиње да ће се епидемије и пандемије вируса појављивати и даље. Непредвидиво је да ли ће то бити са великим жртвама.

И док свет страхује од тога какве ће последице да остави нови вирус у Кини, многи заборављају да вируси инфлуенце или грипа могу да мутирају и да узрокују проблем не само у једној области или држави већ широм света.

- Мађари су пре неколико месеци уништили комплетну фарму ћурки због појаве птичјег грипа - напомиње професор Тиодоровић. - Значи да се овај тип вируса инфлуенце и даље спорадично јавља.

Интересантно је да је и птичји грип настао у Кини. Утврђено је да је вирус грипа мутирао међу птицама па прешао на човека. За разлику од свињског грипа, много теже се преноси, али може да узрокује многобројне тегобе.

- У сваком случају, разлога за панику нема - упућује професор Тиодоровић. - Требало би имати на уму да је свињски грип некада имао пандемијски карактер и да се пуно стрепело од њега. Данас се сматра обичним, сезонским грипом.

ЂИНПИНГ: ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг изјавио је јуче да се земља суочава са озбиљном ситуацијом у којој се корона вирус убрзано шири. Он је то рекао након што је одржао састанак Политбироа Комунистичке партије о мерама за борбу против ширења вируса.

- Ресурси и експерти биће упућени у болнице за лечење тешких случајева обољења, лечење неће бити одлагано због трошкова, а гарантоваће се залихе материјала за провинцију Хубеи и њену престоницу Вухан - пренела је Ђинпингове речи кинеска Ц ЦТВ, указујући на то да информације које се о ширењу вируса буду објављивале морају да буду тачне, брзе и транспарентне.

ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ У СРБИЈИ

МИНИСТАРСТВО здравља саопштило је јуче да је у циљу превенције уведен телефонски број 064 8945 235 на који се могу јавити сви грађани који долазе из кинеског града Вухана и других подручја захваћених корона вирусом уколико имају било какве симптоме респираторних инфекција или сумње на то.

- Одмах по позиву, екипе за хитну медицинску помоћ опремљене заштитном опремом пружиће помоћ и транспортовати особу у Клинику за инфективне и тропске болести, где ће бити спроведена опсервација и комплетна дијагностика - наводи се у саопштењу.


ФРАНЦУСКА, АУСТРАЛИЈА, ХРВАТИ...

ПРВЕ случајеве новог вируса потврдиле су јуче Аустралија и Малезија, док је у Француској потврђен трећи случај корона вируса.

Француске власти су објавиле да су три оболеле особе путовале у Кину, а да су две од њих из исте породице, као и да су из Париза, односно Бордоа. У епицентру епидемије, граду Вухану је и четворо хрватских држављана, потврђено је јуче у Загребу.

ДР РАДОВАНОВИЋ: ПРИРОДНО МУТИРАЈУ

- ОТКАДА се појавила сида, у свету постоје приче да се вируси шире из лабораторије - каже пулмолог др Татјана Радовановић за "Новости". - Исто се причало и за вариола веру. Међутим, истина је да вируси природно мутирају и да су неки опаснији од других. Чак и када би неко пустио вирус из лабораторије, питање је у шта би се он променио када прође кроз људску циркулацију.

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ

СРБИЈИ засад не прети опасност од новог корона вируса, барем према изјавама стручњака.

- Нема места паници, делује да је овај вирус блажи од претходних сличних, као што су САРС и МЕРС - каже епидемиолог Радовановић. - Према доступним информацијама, овај вирус се преноси на сличан начин као грип. Зато грађани засада треба да предузимају мере које су стандардне - да избегавају велике скупове и да редовно перу руке.

У ВУХАНУ УМРО И ДОКТОР

БРОЈ умрлих од корона вируса у Кини је порастао на 41. Међу њима је и лекар Лијанг Вудонг (62), који је у болници у Вухану лечио оболеле од вируса. У истој болници, само неколико сати пошто је умро Вудонг, други доктор је доживео срчани удар, али засад није познато да ли је и он био заражен вирусом. Национална здравствена комисија Кине потврдила је готово 1.300 случајева заражених.

У међувремену, евакуацију својих држављана из Вухана покренуле су Француска и САД, а са Кином је о истој теми консултације покренула и Русија.

ВИРАЛНА ВИДЕО-ИГРА


УСРЕД епидемије, у Кини је постала вирална видео-игра у којој је циљ да се изазове пандемија смртоносног вируса, и то чак осам година откако је објављена. Неки играчи мисле да људи скидају апликацију као начин да се изборе са страховима због вируса. Један корисник друштвене мреже је написао: "Најбољи начин за уклањање страха је гледање страху у лице."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Tačno

26.01.2020. 08:43

potpuno tačno. Podsjetimo se samo da ih je prije par mj. Kinu na najvećeg proizvodjača i potrošača svinjetine pogodio virus svinjske kuge. A sad pred početak kineske nove godine, najveće potrošačke manifestacije na svijetu, opet virus ali sad koji ne pogađa svinje nego ljude, kako bi ih zadržao u kućama. Sledeći virus će biti građevinski :). Virus koji jede beton jer Kina gradi.

crna trava

26.01.2020. 13:16

@Kaзо - ZAPADNA industrija nikakav virus, niti pticja gripa niti ebola niti svinska gripa samo zapadna masinrrija za proizvodnju lekova i zabrane kineske robe KINA osvaja svet!!

Istinomer

26.01.2020. 09:32

Ma jok moj deda ga stvorio. Ajde breniko nikoke vise nijebitan samo profit profit kogabriga ako izumre jedna kilijarda ljudi. Zabole ih samo pare pare pare

Nik

13.03.2020. 15:23

@Vanja - To i jeste cilj. Smanjenje populacije. Sto i nije tajna za ljude koji hoce da znaju.

Драган

26.01.2020. 10:06

Од почетка појаве вируса тврдим да је "више него вероватно" да тај вирус потиче из неке од биолошких лабораторија Лондона и Вашингтона.

maniks

26.01.2020. 10:30

Bilo bi pravedno da Kina otkrije iz koje je laboratorije dosao virus, javno objavi i na kraju sravni sa zemljom ne samo laboratoriju vec i zemlju i koz koje potice.

Traper

26.01.2020. 11:15

Cia pustila virus u kini koji ugrožava celu planetu i samim tim amerikance ja u to ne verujem niko ne kopa jamu sam sebi

Ivan Zgrozeni

26.01.2020. 16:03

@Traper - Kopa, kopa... Vidi sta radi Srbija svojim gradjanima. Svi smo donatori organa a ovaj virus kad stigne u Srbiju ima da resi problem panzionera koji su samo teret budzetu.

sara

26.01.2020. 11:57

Odmah sam pomislila na to!!!. Kina je trn u oko svetskim silama zbog ekonomskog napretka!!!. I sida je laboratorijska!!!. Cilj je bio da se afrički kontinent koji je već opljačkan od najbogatije, desetkuje. Danas sve najbogatije zemlje imale su do skoro kolonije u Africi i tako se bogatili, dok je narod umirao u nemaštini!!!.

Perap

26.01.2020. 13:16

Verovarto će se uskoro, ako već i nije, pojaviti i reklama za novi lek protiv virusa. Bio sam u Španiji 2 godine, i uvek pre nefo što krene epidemija virusa (gripa), počne marketing za sredstva za jačanne imuniteta, kao i protiv gripa. Malo sumnjivo, zar ne?

boban23

26.01.2020. 17:36

@Perap - trebao si ostati u Spaniji ..o da,presusilo ti finansiranje..najvece zlo Srbije su srbi,podli ,ljigavi koji ce za saku zapadnih valuta prodati rodjenog cacu,uvijek neko drugi kriv,kad im das 50 eura nabace kez..evo zapad srbiju obavio smrdljivom maglom,poplavama,vjetrovima..u USA ima vecih problema,poplava itd.ali ne pi*de i ne kukaju nego rjesavaju probleme..gosp. Torlak je jedan totalni bezveznjakovic,optuziti nekoga bez dokaza,ali to je Srbija..a sta radi Torlak...pravi baklave..FUJ..

naranca

26.01.2020. 13:49

Gluposti pa za mislie da bi takav ''napravljeni'' virus zna koju naciju treba da napadne???? Podsecate me na Siptare kad su tvrdili 80-tih da su imala trovanje gasom samo siptarska deca u skoli.

Zoran

13.03.2020. 19:09

@naranca - Zar je narod toliko neuk? DNK I RNK je danas u igri. Sta mislite da onaj ko ulaze u istrazivanje, Taj mora naci nacin da to I naplati. Mislim da se danas moze modifikovati virus ili bakterija, koja bi napala najvise nosioce odredjene halogrupe. Imate sva ta istrazivanje na netu. Zna se ko su preci od prije par hiljada godina. Na isti nacin se mogu programirati I infektivni uzrocnici.

Mil5

26.01.2020. 14:32

Kina je nepredna razvijena zemlja koja je dozivljavala eksplozije fabrika, epidemije novih virusa. Vreme je da Kina servira supu onima koji to svesno rade Kini, da bi je zaustavili na njenom putu uspona. Dakle, uzvratite istom merom i neka oni malo okuse corbu koju su kuhali za Kinu, ali kod svoje kuce. A, ko je to nije tesko zakljuciti.

Bane Vanga

26.01.2020. 15:52

Ovoga "strucnjaka" uhapsiti zbog sirenja laznih vesti i uznemiravanja gradjana, ako ste vec prozivali Pesicku i slicne!

Macak

26.01.2020. 15:59

Bagra americka sve je to njihovo maslo doce i njima propast hitler je mala beba za njih zlotvori ......

Ivan Zgrozeni

26.01.2020. 16:01

U Kini i u citavoj Jugoistocnoj Aziji ljudi ne stavljaju saku pred lice kada kaslju i kijaju. To pomaze sirenju epidemije. "Niko ne bi pustio virus da našteti drugima ako postoji mogućnost da će da naudi i sebi". Ja mislim da je Srbija saucesnik. Nadaju se da ce, obzirom da od ove bolesti umiru stariji i bolesni, doci i do nas i desetkovati penzionere. Kad odem kod lekara zakazuje mi pregled za 6 meseci nadajuci se da cu do tada umreti. Penzije su tolike da umremo od gladi.

naranca

26.01.2020. 17:45

Corona virus je endemsko oboljenje ptica(zoonoza). U bliskom I masivnom kontaktu moze da skoci na svinje a istim nacinom sa oboje na coveka. U tom procesu virusni RNK se promeni I eto nama nove opasnosti. Covek nije prirodni domacin tako da ove epidemije ne mogu da budu masivne , ali mogu dobro da udare.Tj da ubiju desetine hiljada ljudi

"Ђаво не спава....."!

26.01.2020. 18:15

" Niko ne bi pustio virus da našteti drugima ako postoji mogućnost da će da naudi i sebi. Bojazan da virus može da "pobegne" iz laboratorije zbog nepažnje je opravdana. Sumnja se da se upravo to desilo sa nekim sojevima virusa gripa, ali to do sada nikada zvanično nije potvrđeno..." - осим ако није иза 2 океана !

Бата Коле

13.03.2020. 17:45

@"Ђаво не спава....."! - Имао сам прилику да уђем у лабораторије које се баве биолошким и хемијским оружјем. Када би вируси могли само тако да једноставно шетају, први би били на ударо они који раде на таквим местима. Мере безбедности су у њима крајње ригорозне, примере ради, неупоредиво би било лакше опљачкати и најбезбеднију банку, него изнети вирус из лабораторије. Проблем са вирусима је много озбиљнији ако изазивају трајни поремећај имунитета, тада се отвара пут за општу биолошку катастрофу.

piksi i diksi

26.01.2020. 23:17

Vrlo interesantno da u Japanu nije zabelezen nijedan oboleli,mozda je jos rano ili su oni prirodno otporniji od ostalih zbog one dve nuklearke bacene na njih ne tako davno.

Moja savest

10.03.2020. 16:55

Ne mjeri se temparatura na ćelu , jer ako je čovjek znojan , a to bolesnici su , znoj je hladniji i term. ne pokaže više od 33C. Temparatura se mjeri na unutrašnoj strani ruke , kad čovjek digne rukav !

Jovan

14.03.2020. 19:47

Ovo mora da su mocnici finansirali postoji teorija zavere o Zlatnoj Milijardi da se smanji populacija ljudi na zemlji