Правни тим америчког председника Доналда Трампа почео је данас његову одбрану, на суђењу у процесу опозива у Сенату, тврдњом да би се напорима демократа да га смене поставио "веома опасан преседан" у изборној години и истакли да "председник апсолутно није урадио ништа погрешно".

Правни саветник Беле куће Пет Сиполони, који предводи Трампов правни тим, рекао је сенаторима на почетку изношења аргумената одбране да би гласачима ускратили право да се изјасне о Трампу на председничким изборима 3. новембра, ако би га сада прогласили кривим и сменили.

"Од вас траже да урадите нешто што ће имати велике последице и што је, рекао бих, веома, веома опасно", рекао је Сиполони.

Он је, такође, оптужио демократе да желе да почине "најмасовније мешање у изборе" у америчкој историји, мање од 10 месеци пре председничких избора, нагласивши да се то не сме дозволити јер би то било "кршење Устава, историје и обавеза према будућности", преноси Глас Америке.

"Од вас траже не само да поништите резултате последњих избора већ да, као што сам рекао раније, уклоните председника Трампа са избора који се одржавају за око девет месеци. Од вас траже да поцепате гласачке листиће широм земље", нагласио је Сиполони.

Демократе су у својим аргументима, које су изнеле претходних дана, тврдиле да је председник злоупотребио положај и да би га требало сменити с положаја зато што је вршио притисак на Украјину да истражи бившег потпредседнка САД Џоа Бајдена, кандидата за председничку номинацију Демократске странке, и његовог сина Хантера, а затим покушао да то заташка опструисањем истраге у Конгресу.

Демократе тврде да је Трамп условљавао посету украјинског председника Володимира Зеленског Белој кући, отварањем истраге о Бајденовима, од које би амерички председник, како наводе, имао политичку корист.

Тврде и да је најава истрага била услов за исплату војне помоћи Украјини, која је већ била одобрена у Конгресу.

Члан Трамповог правног тима Мајк Пурпура одбацио је тврдње демократа да је у Трамповој политици према Украјини било условљавања, односно тражења "услуге за услугу".

Он је нагласио да је сам украјински председник рекао да није осећао никакав притисак.

"Менаџери Представничког дома вам кажу да знају боље. Демократе кажу да председник Зеленски и његови главни саветници не говоре истину. Кажите ми, како то што говорите о нашим пријатељима помаже америчкој спољној политици и националној безбедности", упитао је Пурпура.

Пурпура је додао да је теорија демократа о "услузи за услугу" заснована на "на спекулацији једне особе, амбасадора САД у ЕУ Гордона Сондленда", оценивши да је та спекулација погрешна.

После завршетка првог дана изношења аргумената у Трампову одбрану, демократа Адам Шиф навео је на свом налогу на Твитеру да правни тим председника САД покушава да "одвуче пажњу и изврне истину".

Шиф је на конференцији за новинаре, после суђења, рекао да Трампови адвокати "не оспоравају да је председник тражио од стране земље да се меша у наше изборе и да му помогне да вара".

Седница у суботу је бити релативно кратка, око два сата, зато што републиканци желе да изнесу већи део својих аргумената почетком наредне недеље, када се оцекује да број гледалаца буде већи. Изношење аргумената наставиће се у понедељак.

Уочи наставка процеса у суботу ујутро по локалном времену, демократе које су претходна три дана представиле оптужбе против Трампа доставиле су Сенату документа са судења, од 28.758 страна.

Трампов правни тим имаће 24 сата подељена у три дана да изнесе своје аргументе.

У интервјуу телевизији Фокс њуз, Трамп је рекао да би његов правни тим требало да "једноставно каже истину", а демократе је оптужио да су "изнеле много лажи, измишљотина, да је било много претеривања и да то није основ за опозив".