ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА- ПАРИЗ

СВЕЧАНА вечера коју је амбасадорка Србије у Паризу Наташа Марић у четвртак увече у својој резиденцији организовала у част нобеловца Петера Хандкеа била је веома леп начин да се Србија и овако одужи свом великом пријатељу.

- Изузетан пријем, веома успело и крајње симпатично вече - преноси, за "Новости", чувени француски писац Патрик Бесон, који је присуствовао овом догађају.
Бесон каже да су се водили разговори о литератури, пријатељству, прошлим временима...

- Хандке је приповедао своја сећања из детињства. Било је доста дирљиво - истиче његов француски колега.

Писци су између себе евоцирали и успомене из протеклих тридесетак година.
- Констатовали смо да су нас у међувремену многи напустили. Време пролази, па нам је доста пријатеља из тог доба преминуло. Било је, зато, носталгично, а у исто време и пријатно. Меланхолија и срећа нису у контрадикцији - каже Бесон.
ДИРНУТ ПАЖЊОМ ПЕТЕР Хандке је био дирнут организованом свечаном вечером и пажњом која му је на овај начин указана. "Новости" сазнају да је, и поред тога што је имао проблема са здрављем, радо дошао на почаст која му је приређена, што нипошто није желео да пропусти или одлаже. Читаво вече се дружио са гостима.

Било је и шала.

- Питао сам га да ли је потрошио сав новац који је добио од Нобелове награде, а он ме је у шали питао како сам погодио.

Патрик Бесон истиче да се на менију нашла традиционална српска храна, што му се, такође, допало.

- Јели смо кајмак, кобасице, укусну телетину... Послужили су нам одличну шљивовицу, а било је и добрих српских вина. Мени се пила кисела вода, па су негде, усред Париза, пронашли моју омиљену, "књаз милош" - преноси наш саговорник.

Петер Хандке је, каже, захвалио на указаној части. Поново је истакао своју љубав према Србији. Нису изостале ни његове критике на рачун оних западних новинара који су у негативном контексту извештавали са доделе Нобелове награде.
МАРИЋЕВА: ЈЕДИНСТВЕНО ИСКУСТВО - ТОКОМ двадесет година рада у дипломатији разговарала сам са великим бројем странаца који добро познају прилике на Балкану и који уважавају, поштују и воле Србе, али топлина са којом Петер Хандке говори о нашој земљи и љубав коју према нама исказује представљају заиста јединствено искуство. Била ми је изузетна част што сам имала прилику да га угостим и да му у присуству француских интелектуалаца искажем искрену захвалност на његовом настојању да укаже на страдања српског народа - поручила је амбасадорка Србије у Паризу Наташа Марић.


- Одлична је идеја да се овако окупимо. Битно је да се обележи овај тренутак, имајући у виду колико је Хандке, тако велики писац, важан за Србију - закључио је Бесон.
Међу француским књижевницима, историчарима и новинарима, који су се дружили са Хандкеом, његовом супругом, млађом ћерком, амбасадорком, њеним супругом и конзулком, био је и Рено Жирар, новинар "Фигароа".

- Занимљиво је срести једног од највећих драматурга и књижевника, који је написао изузетна дела. Веома је везан за Србију, и то је показао и на овој вечери - пренео нам је Жирар, који је био међу петнаестак званица.

Посебно га је импресионирало то што је Хандке те вечери читао, и разумео, написане поруке поштовалаца које су му упућене на српском језику.

- Све је изгледало доста поетски. Било је то вече људи који воле Србију. Омаж литерарним заслугама и захвалност за подршку коју је Петер Хандке дао Србији у њеним најтежим историјским тренуцима - рекао је, за "Новости", новинар "Фигароа".


Петер Хандке са Патриком Бесоном и Хадија Дешаријер

Хандкеа је, каже, посебно дирнуло када му је амбасадорка пренела да Срби осећају као да су са њим, уз Иву Андрића, добили другу Нобелову награду. И Рено Жирар је био пун хвале за "фестивал пријатељства и културе".