КРАЈЕМ децембра 2019. године У 73. години преминула је Сју Лајон главна глумица контроверзног филма "Лолита" Стенлија Кубрика. Као девојчица од 14 година загирала је улогу дванаестогодишњакиње која јој је донела инстант славу. Њена смрт поново је потегла питање једног од најконтроверзнијих филмова и романа до данас и актуелизовала дилеме да ли је инпирацију за роман, по коме је снимњен филм, Набоков нашао у истинитој причи?

Наводно је руски писац 1955. био инспирисан језивом отмицом. Осуђени силоватељ Френк Ла Сал (59) је 1948. отео 11-годишњу Флоренс Сали Хорнер. Две године ју је држао заточеном, водио је по Америци и говорио свима да су заправо отац и кћи!

Сали су школски другови наговорили да украде свеску из локалне продавнице у граду Камдену, у америчкој савезној држави Њу Џерси. на делу ју је ухватио средовечни мушкарац који јој је рекао да је агент ФБИ-ја. Рекао јој је да је у проблему. Тај мушкарац је био Ла Сал.

Рекао јој је свашта како би је заплашио и наивна девојчица му је поверовала. Пустио ју је, али не задуго. Сали је била срећна што је избегла хапшење и ништа није рекла мајци и старијој сестри како их не би узнемирила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путеви љубави

Ла Сал је пронашао у коју школу Сали иде и следећег дана ју је сачекао. Натјерао је девојчицу да мајци каже да је он отац њеног школског друга и да иду на излет на плажу.

Њена мајка није знала да кћи заправо шаље с мушкарцем који је шест месеци раније пуштен из затвора где је био због силовања малолетног детета.

Ла Сал је Сали заробио, водио ју је по целој земљи. Понегде би је уписао у школу и говорио да је она његова кћи. То је трајало готово две године док комшија у Сан Хозеу у Калифорнији није примијетио да се девојчица чудно понаша.

Док је Ла Сал 22. марта 1950. године тражио посао, Сали је комшији све испричала и он јој је дао да телефоном назове сестру. Добила је њеног мужа који је назвао ФБИ. Ла Сал је ухваћен. Сали је испричала да ју је заробио и силовао.

Током суђења је тврдио да је он Салин отац. Сали је сведочила да је њен тата умро када је имала шест година. Ле Сал је осуђен на 30 до 35 година затвора. Судац Роко Палес је рекао да су "мајке сада одахнуле када знају да је овај човек иза решетака".

Сали је погинула у аутомобилској несрећи само две године касније. Аутомобил у којем је била ударио је у паркирани камион.

Крајем 1939. (готово десет година пре отмице Сали Хорнер) Набоков је написао новелу "Чаробњак", причу о средовечном драгуљару који постаје опседнут с 12-годишњом девојчицом. Он се ожени тешко болесном мајком девојчице и после њене смрти преузима старатељство над дететом. Одводи је на летовање и успут се зауставља у отрцаном провинцијском хотелу где се пријављују као отац и кћер.

Била је то заправо скица за роман Лолита, а постоји могућност да је тада Сали делом била инспирација за Лолиту. У сваком случају Набоков је био упознат са случајем отмице, јер у 33. поглављу Лолите пише: "Јесам ли можда направио Доли као што је Франк Ле Сал направио Сали Хорнер?".

И критичар Александер Долинин је 2005. године рекао како је могуће да су Сали и Ла Сал били инспирација за ликове Хамберта и Долорес Хејз.