ТО што су у Француској забележена три случаја оболелних од коронарног вируса, не значи да их у другим земљама нема, већ само да је дијагностичка служба овде ефикасна, поручују у Паризу.

Француске власти подсећају да је здравствена служба у овој земљи у потпуности у стању да се носи с овако опасним вирусом, имајући у виду опремљеност и досадашње искуство.

Прочитајте још: Нове информације о корона вирусу: Чак 15 кинеских градова је изоловано, преко 57 милиона људи одсечено од света

Истовремено, све се догађа у време социјалне побуне, када одређени број здравствених радника појединих дана штрајкује. Имајући у виду да лекари и медицинско особље већ дуже време изјављују да су исцрпљени ритмом рада и сталним смањивањем ефектива, то би могао да представља проблем уколико би се појавила епидемија.

Неки од медицинских радника данас су нарочито истицали изјаву министарке здравља Ањес Бизин која је позвала све оне који сумњају да су оболели, да се обавезно јаве хитној помоћи, и да сами не одлазе у здравствене установе где има пуно људи.

Порука министарке је сасвим логична, али има и оних који наглашавају да је ова телефонска служба, ионако доста тражена, од тада затрпана позивима забринутих људи. Било је и оних који су тражили савет шта да раде јер су, на пример, на аеродрому срели групу Кинеза!

Такође, путници на највећем француском аеродрому "Шарл де Гол – Роаси" изјављују да су веома непријатно изненађени тиме што им нико не мери температуру и изостанком здравствене контроле. За сада, пацијенти се сами јављају за помоћ.

Француска се узда у квалитет свог здравства. Институт "Пастер" је одмах изоловао вирус и утврдио брз начин детекције.

Власти су саопштиле да су двоје оболелих смештених у париској болници у "Биша" - добро. Реч је о брачном пару, пореклом из Кине, који је недавно био у овој земљи. Немају респираторне проблеме и смештени су на одељењу за инфективне болести. Добијају класичан третман против грипа.

Такође се добро осећа и пацијент у Бордоу, који је, исто, кинеског порекла. Он је из Кине допутовао у среду, а у четвртак је био код лекара због класичних симптома грипа, после чега је одмах смештен у болницу.

Сви троје су били у Вухану. Они се налазе у болничким собама с негативним притиском, одакле ваздух не може да излази. Предузете су посебне мере предострожности, као када је овде својевремено била реч о еболи.