Број жртава снажног земљотреса који је у петак погодио исток Турске порастао је на 20, док је 920 особа повређено, саопштили су званичници.

Земљотрес је био јачине 6,9 степени, а осетио се и у суседним земљама, Сирији, Либану и Ирану.

Према подацима турске агенције за ванредне ситуације, 16 особа погинуло је у Елазигу, а још четири у суседној провинцији Малатија.

Повређени су збринути у болницама у региону. Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да спасиоци трагају за 30 људи за које се верује да се под рушевинама.

Прочитајте још - Узнемирујући призори са улица Турске после снажног земљотреса: Зграда срушена, људи трче у паници, горе зграде, извлаче се лешеви (ФОТО+ВИДЕО)

Формиран је кризни штаб, а из бројних турских градова у Елазиг је упућен велики број припадника спасилачких служби.

"Наше куће су се срушиле ... не можемо ући у њих", рекао је 32-годишњи мушкарац из града Сиврис где је био епицентар земљотреса.

Епицентар земљотреса који је изазвао и материјалну штету забележен је на дубини од 10 километара у провинцији Елазиг, око 550 километара источно од престонице Анкаре, саопштио је Евро-медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Ројтерс наводи да је земљотрес погодио забачену и релативно ретко насељену област, тако да ће турским властима бити потребно нешто више времена да процене тачну штету коју је начинио.