ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА “НОВОСТИ”

ФРАНЦУЗИ су данас поново масовно изашли на улице, у дану када је на Савету министара представљен оспоравани предлог закона о пензијској реформи.

Био је то седми по реду масовни штрајк, у 51. дану од како је 5. децембра започела побуна. Уз железничаре, рад је обуставио и део наставника, адвоката, здравствених радника. Протестне колоне су организоване у Лилу, Бордоу, Лиону... Организатори су у Греноблу избројали 17.000, док их је, према прорачуну синдиката, у престоници било између 350.000 и 400.000.

За увече је био предвиђен и марш с бакљама, у чак 150 градова, као што су Париз, Ремс, Лимож, Тур.

Париска колона се црвенела од застава. Учесници су демонстрирали против презира власти према радничким захтевима, али и полицијског насиља, а Макрона називали председником богатих. Трг Конкорд, долазна тачка протестне колоне која је кренула с Трга Републике, био је подељен високом гвозденом оградом, без могућности проласка ка Јелисејским пољима.

Прочитајте и:Kinezi će sagraditi CELU BOLNICU sa 1.000 kreveta za desetak dana (FOTO)

Чак 70 одсто Француза према анектама противи се реформи и залаже се за то да се протест настави.

Синдикалне вође које су укључене у побуну најављују да ће протестовати све док не буду уклоњени сви спорни елементи из предлога закона, или цео нацрт.

То обећава нове циљане акције све време док буде трајао тромесечни дијалог између власти и различитих социјалних актера о могућностима даљег финансирања пензијског фонда у ком недостаје 12 милијарди евра.

Већ за следећу недељу су најављене три нове манифестације, а главно окупљање биће у среду.

МИНУС НА ПЛАТНОЈ ЛИСТИ

ПОЧЕТНИ свакодневни штрајк, нарочито у градском превозу у престоници, добио је нови облик. Многи штрајкачи финансијски су изнурени, јер за дане у којима су обустављали рад нису добили плату. Неки, који су редовно штрајковали, примили су "негативну" платну листу, са порезима и доприносима које морају да уплате. Због тога су се синдикалне вође одлучиле за промену методе и циљане акције.