Британска полиција почеће да користи камере за препознавање лица у Лондону, упркос упозорењима група за заштиту људских права и владине службе за надзор у тој области због нарушавања приватности.

Такве камере су у Лондону први пут коришћене током карневала у четврти Нотинг хил 2016. године, а циљ њиховог постављања је да полиција буде упозорена на особе са потерница.

"Технологијомн за препознавање лица управљаће обавештајне службе, а биће распоређене на посебним локацијама у граду", саопштила је данас лондонска полиција, истичући да је ова новина кључна за борбу против насиља.

У саопштењу се додаје да ће камере бити јасно означене, као и да ће полицајци грађанима делити летке, како би били упознати са догађањима, преноси Ројтерс.

Камере за препознавање лица већ су постављене у другим британским градовима и шопинг центрима, али је њихова употтреба изазвала забринуитост због могућег нарушавања приватности.

Противници те технологије изразили су сумњи и у њену прецизност.

Мушкарац из Кардифа тужио је прошле године полицију Јужног Велса, наводећи да су његова људска права прекршена када су полицајци употребили технологију аутоматског препознавања лица док је био у куповини.

Суд је пресудио да је употреба технологије легална, али је група за заштиту грађанских права Либерти поднела жалбу на ту одлуку.

Европска унија разматра забрану технологије препознавања лица на пет године, док не буде пронађен начин да се спрече злоупотребе.