ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПРОТИВ нападача на дванаестогодишњег Л. П. у Паризу предузете су дисциплинске санкције, пише данас француски "Либерасион", који износи и доста нових детаља поводом овог немилог догађаја.


Недавним нападом на српског дечака који је претучен зато што је носио крст, баве се ових дана и француски медији. Текст о томе објављен је и у познатом недељнику "Валер Актиел", док је јуче у својој електронској рубрици "Чек њуз" о свему писао и дневник "Либрерасион".


"Чек њуз" је платформа овог листа у којој новинари, на претходно постављена питања, објашњавају најјактуелније догађаје у Француској, вршећи истраживање.


Под насловом "Да ли је у Паризу ђак претучен због крста који је носио око врата?", на овој платформи "Либерасиона" се износи низ нових детаља, укључујући и изјаву његове мајке.

Подсећајући на основне елементе догађаја који је 17. јануара објавио сајт "Сви Срби у Паризу", "Либерасион" истиче да је администратор сајта и аутор текста дечаков стриц, који је редакцију повезао и са његовим родитељима.


Мајка је, преноси "Либерасион", приметила поподне по доласку дечака кући из школе, значајан траг на образу, налик на велику огреботину.


- Крст обично носи испод одеће, али тада га је извукао да га покаже једној другарици, која такође носи крст. Можда је заборавио да га врати, можда га је оставио преко одеће… У сваком случају, када се нашао у дворишту, четири или пет ђака му је тражило да скине крст. Одбио је. Окружили су га и тукли на земљи. Зауставили су се када је мој син почео да плаче – преноси "Либерасион" речи мајке дечака.


"Чек њуз" платформа "Либерасиона" пише да су дечакови родитељи данас разочарани што је управа школе закаснила с реакцијом.


- Примили су ме тек у петак, и то пошто сам отишла у школу. Нисам осетила да су ме саслушали. Не разумемо што одрасли не надгледају нашу децу. Заиста бисмо желели, због деце свих религија, не само због мог детета, да цео случај буде схваћен озбиљније – каже мајка.


Новинар "Либерасиона" је контактирао и Париски ректорат, у чијој надлежности се налази школа, који истиче да се, напротив, цео догађај изблиза истражује.


- Школа нам је послала информацију о инциденту и Ректорат дакле помно прати шта је урађено у вези с овом агресијом у коју су умешани ђаци шестог и седмог разреда – истакли су у Ректорату.


У Ректорату су навели и да се догађај одиграо 14. јануара без директних сведока и без пријаве дечака у том тренутку, да је директор школе мајку и ученика примио сутрадан, као и да служба за секуларна питања Ректората даје подршку школи поводом даљих акција у вези с овим догађајем.


- Између осталог, дисциплинске санкције су изречене против ђака који су извршили напад – преноси "Либерасион" речи из Ректората.


У "Либерасиону" наводе и да су имали увид у тужбу коју је поднела дечакова породица, у којој је као повод за напад неведен религиозни мотив.


- Према Ректорату, отворена је истрага, али тужилаштво у Паризу то још није потврдило. Тренутно се не зна да ли ће се у квалификовању дела радити о отежавајућим околностима религиозног напада. Према нашим информацијама, установа је, после овог напада, добила и једно претеће писмо – наводи се на сајту "Либерасиона" чији је новинар истражио случај.


ЗА МИРНИЈЕ ШКОЛОВАЊЕ

"ЛИБЕРАСИОН" наводи и да је у међувремену покренута донаторска група на електронској мрежи с циљем да се "финансира мирније школовање за Лазара".