МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАЗА време Путинове посете Израелу једна од личности у центру медијске пажње била је млада Јеврејка Нама Исхар (26) која се тренутно налази у затвору у Подмосковљу јер су јој на контроли ранца на московском аеродрому Шереметјево пронашли хашиш. Нама је инструктор јоге и враћала се у априлу 2019. из Индије преко Москве у Израел.


За њено ослобађање се заложио лично премијер Израела Биби Нетањаху који је после службеног доручка са гостом из Русије довео у резиденцију Намину мајку која је пред ТВ камерама молила Путина да амнестира њену ћерку.


После мајчине срцепарајуће приче Путин је казао да ће све бити добро. Индиректно је обећао да ће Наму помиловати.


За Путина тај сусрет није било изненађење јер је све било договорено а у то време је Наму у затвору у Москви посетила Татјана Москаљкова, опуномоћеница за људска права у Русији. Москаљкова је објаснила да Нама Исхар није направила никакву штету Русији јер се није бавила продајом наркотика, па постоје разлози да је Путин аменестира.

Израелски медији су због свега тога помислили да ће Нама одмах бити амнестирана без икаквог поштовања процедуре.


Али данас је Путинов портпароил Дмитриј Песков казао да се Нама налази још у затвору јер није написала лично молбу председнику Путину да је помилиује. Њу су на ту процедуру упозориле затворске власти али је она сматрала да је довољно то што је њена мајка за ослобађање замолила лично Путина.


Међутим, показало се да се процедура ипак мора поштовати и кад Нама лично напише молбу онда ће Путин испунити обећање дато Нетањахуу и њеној мајци током посете Јерусалиму. Један од разлога зашто није написала молбу за помиловање је вероватно и што би то значило признање сопствене кривице.


Иначе, Руски суд је Нами Исхар изрекао казну од 7,5 година затвора. Оно што се зна о њеним затворским данима јесте да се тамо бавила јогом и учила руски језик.


Аналитичари кажу да ова прича показује како се власти Израела боре за своје своје људе чак кад су и неоспорно прекршили закон. Нема сумње да је премијеру Нетањахуу јасно да је протузаконито преносити дрогу преко терориторије Русије без обзира што је Нама била само у транзиту. Занимљив детаљ је и да је Намин стриц већ двадесет година возач.
КОБНИХ 9,5 ГРАМА "ТРАВЕ"НАМА Исхар је 2019. осуђена јер је у ранцу имала 9,5 грама хашиша. На прегледу у транзитној зони на московском аеродрому Шереметјево је била ухапшена. Она се "бранила" да није знала да је то кривично дело у Русији.