Другог дана карантина због ширења коронавируса у Вухану и дан уочи почетка обележавања кинеске Нове године, опустеле су обично ужурбане улице и шопинг центри у граду са 11 милиона становника, а грађани сатима чекају преглед у болницама, које су претрпане.

Слике града показују празне полице и људе који се снабдевају за евентуално продужену изолацију.

Прочитајте још: Да ли је коронавирус управо стигао у Европу? Доктори испитују два болесна Кинеза у Глазгову, Британија спремна за епидемију

У видео објавама на друштвеним мрезама виде се препуне болнице у Вухану, где људи с маскама на лицима чекају да провере да ли су можда оболели од новог вируса.

На једном од снимака, који је пренео CNN, види се ходник крцат пацијентима, док једна медицинска радница гласно упозорава грађане да престану да причају и да је слушају, док другим радницима даје инструкције да поређају људе који долазе по резултате тестирања.

Она им, како је пренео CNN, говори како изгледа процедура, као и да не треба да паниче.

На другом снимку из болничке собе који је приказао CNN види више медицинских радника у заштитним оделима који су окружили један кревет, уз коментар новинара да је такав призор за човека алармантан и мучан.

Извори из Вухана рекли су ЦНН да је су болнице претрпане и да покушавају да изађу на крај са тим проблемом.

Железничке станице, аеродром и метро линије су затворене, полиција проверава возила која улазе и излазе из града, али није у потпуности затворила путеве.

Уочи кинеске Лунарне Нове године, саобраћај је обустављен у најмање 10 градова са популацијом од 33 милиона људи - Вухан где је вирус откривен и девет суседних градова у кинеској провинцији Хубеи.

Од коронавируса је досад умрло 26 људи, а оболело више од 800.

Због недовољних капацитета у Вухану се гради нова болница за хиљаду кревета, по узору на сличан објекат у Пекингу током епидемије САРС-а. Болница ће се простирати на површини од 25.000 квадратних метара, а требало би да буде завршена за неколико дана.

У школама је продужен зимски распуст, а министарство просвете забранило је јавна окупљања или испите.

Кинеске власти предузеле су мере предострожности у целој земљи.

У Пекингу су отказани велики јавни догађаји, две велике туристичке дестинације, Забрањени град у Пекингу и Дизниленд у Шангају су затворени, отказан фестивал у Хонгконгу као и јавне прославе Нове године.

РУСИЈА СУСПЕНДУЈЕ ЛЕТОВЕ ИЗ ВУХАНА

Летови за Москву из кинеског града Вухан обустављени су због страха од ширења нове врсте коронавируса.

Та одлука је донета после објављивања да расте број оболелих у том граду који је епицентар ширења вируса, преноси Ројтерс.

До сада, приликом контроле летова из Кине, нису примећене особе за које би се посумњало да су заражене новим коронаврусом у Русији, саопштила је руска Служба за заштиту потрошача.

Како се наводи, у контроли која је почела јуче, 23. јануара, нису откривени случајеви сумње на коронавирус, преноси ТАС С.

Раније је јављено да је неколико људи са симптомима грипа примљено у болницу у Санкт Петербургу, али су тестови показали да није реч о новом вирусу.