МОСКВА-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин у четвртак је у Јерусалиму назвао Холокауст општом трагедијом Русије и Израела и да је "сећање заједничка одговорност за прошлост и будућност". Он је истакао да је око 40 одсто убијених Јевреја било са простора бившег СССР-а.

Према архивским подацима на територији СССР-а је за време Другог светског рата убијено 2,6 милиона Јевреја од чега 1,4 милиона у Украјини. Јевреје у Украјини су убијали поред Немаца и румунски војници као и украјински националисти. У Русији је убијено око 120.000 Јевреја али у њиховој ликвидацији није учествовало месно становништво. После преласка у контранапад Црвена армија је ослободила гето у Калуги и Иљину а 1941. спасени су Јевреји у Ростову на Дону а 1943. у Налчику.

Путин је учествовао и на свечаном откривању у Јерусалиму бронзаног споменика "Свећа сећања" који је посвећен херојском подвигу заштитника Лењинграда који су Немци држали у блокади. У основи тог споменика је положена капсула са земљом Пискарјевског меморијалног гробља. Споменик су заједно пројектовали петербуршки и израелски архитекте. Иницијативу за постављање споменика у Јерусалиму дали су ветерани који сада живе у Израелу као и власти Санкт Петербурга.

- Двадесет седам милиона Руса је убијено - рекао је Путин. - То је цена победе.

Прочитајте још - "Новости" у Меморијалном центру Јад Вашем: Сваки Израелац да дође овде три пута

- Не смемо ни за један секунд замаглити жртвовање и допринос бившег Совјетског Савеза у побеђивању нацистичког монструма - рекао је на церемонији отварања споменика израелски премијер Нетанијаху.

Председнику Украјине Владимиру Зеленском који је по националности Јеврејин, нису предложили да говори на скупу о страдању Јевреја у Другом светском рату. То је био разлог што он није дошао у Израел већ је своје место на скупу, како је рекао, препустио онима који су преживели пакао Другог светског рата.

Осим тога Путин није имао слободан термин да се сретне са Зеленским у Израелу па је и то повећало незадовољство украјинског председника. У интервјуу који је дао израелским новинама Зеленски је казао да је сваки четврти Јеврејин који је страдао у Холокаусту био из Украјине. У истом интервјуу Зеленски је подсетио да је он Јеврејин и да у садашњој Украјини има веома мало антисемитизма.

- Ми одлично знамо да је сада најнижи антисемитизам у Украјини - казао је Зеленски.

Али нека друга истраживања показују да антисемитизам осетно расте. Чињеница је да ни најрадикалнији украјински политичари ништа јавно не говоре против Јевреја. Али није спорно ни то да се славе украјински националисти који су учествовали у ликвидацији Јевреја за време Другог светског рата.