Двојица држављана Кине хитно су примљени у болници у Глазгову, у Шкотској након што су код њих дијагностификовани симптоми који могу да указују на то да су оболели од коронавируса, пишу шкотски медији.

Према незваничним информацијама, пацијенти су недавно стигли у Шкотску из кинеског града Вухан, који је епицентар епидемије опасног вируса који је однео најмање 25 живота. Они су, како јавља британски Телеграф, из Вухана долетели у Лондон прошле седмице, а одатле су отпутовали за Шкотску.

Како наводе локални медији, лекари за сада нису успели да искључе коронавирус код примљених пацијената.

Они се налазе у Универзитетској болници "Краљица Елизабета" у Гласгову и хитни прегледи су у току. Пацијенти за које се верује да су заражени опасним вирусом налазе се у тоталној изолацији, а извори уверавају да су лекари предузели све неопходно мере како не би дошло до евентуалног ширења заразе.

БРИТАНИЈА СПРЕМНА ЗА ЕПИДЕМИЈУ

Британски министар здравља рекао је раније данас да ће број случајева новог коронавируса вероватно бити већи него што је до сада потврђено, тако да ће и број жртава вероватно да расте.

- Све жртве до сада су биле у континенталној Кини. Међутим, ово је ситуација која се брзо развија и број смртних случајева и број оболелих ће вероватно бити већи од оних који су до сада потврђени - рекао је британски министар здравља Мет Хенкок.

Он је подсетио и да је за сада мали број оболелих од новог вируса откривен у другим земљама, укључујући Тајланд, Јапан, Јужну Кореју, Тајван и Сједињене Државе.

- За сада нема потврђених случајева ове нове инфекције у Великој Британији - каже Хенкок.КОРОНОВИРУС СТИГАО У ВИЈЕТНАМ

Два случаја поболелих од коронавируса пријављена су у Вијетнаму, а један у Сингапуру.

Подсетимо, у Кини су већ два града у потпуној изолацији због епидемије вируса. Направљен је буквално највећи карантин у историји, с обзиром на то да у блокираним градовима Вухан и Хуанганг живи укупно 19 милиона становника.

Становницима ова два града забрањено је да напуштају град, уједно обустављен је јавни, поморски и авиопревоз, а затворени су и кафићи и биоскопи. Истовремено, Пекинг је отказао велике јавне догађаје, укључујући два позната новогодишња сајма, док власти покушавају да сузбију ширење смртоносног коронавируса.