Администрација америчког председника Доналда Трампа излази данас с новим визним ограничењима којим жели да сузбије такозвани "порођајни туризам", за труднице које путују у Сједињене Државе како би њихова деца могла да добију америчко држављанство рођењем у тој земљи.

Подносиоци захтева за визе за које конзуларни службеници процене да долазе првенствено у САД ради порођаја сада ће се третирати као и други странци који долазе у Сједињене Државе на медицинско лечење, према најновијим упутствима Стејт департмента, преноси АП.

Подносиоци захтева за визу ће морати да докажу да долазе на лечење и да имају новац да га плате.

Стејт департмент је планирао да по данашњој објави, правила ступе на снагу у петак.

Пракса путовања у САД ради порођаја у основи је законита, а свако ко је рођен у Сједињеним Државама према Уставу сматран је држављанином.

Америчке туристичке агенциеје објављују огласе и наплаћују до 80.000 долара за добијање виза углавном трудницама из Русије и Кине како би се породиле у Сједињеним Државама.

Нема података о томе колико страних жена путује у САД да би се породиле, али по проценама Центра за имиграционе студије процењује да је 2012. године то учинило око 36 000 странкиња.