Стручњак ЦИА има ШОКАНТНУ теорију о обарању авиона у Ирану: САД хтеле да изазову РАТ, све је било ИСПЛАНИРАНО

Novosti Online

четвртак, 23. 01. 2020. у 09:14

Стручњак ЦИА има ШОКАНТНУ теорију о обарању авиона у Ирану: САД хтеле да изазову РАТ, све је било ИСПЛАНИРАНО

Фото: Танјуг/AP Photo/ Ebrahim Noroozi

Филип Џиралди објашњава да је ирански ракетни оператер доживео екстремне „сметње" када је оборена летилица
Филип Џиралди, бивши стручњак за борбу против тероризма ЦИА, спекулише да су САД покренуле неколико сајбер-напада, један на ирански систем противракетне одбране и други на транспондер срушеног украјинског авиона

Стручњак објашњава да је ирански ракетни оператер доживео екстремне „сметње", а транспондер украјинског авиона на лету 752 искључен је неколико минута пре него што су две руске ракете „Тор" лансиране.

Прочитајте још: Иран ће послати црне кутије авиона у Кијев

- Гашење транспондера, који би оператеру аутоматски сигнализиовао да је авион цивилни, указивало је да заправо представља непријатељску мету. Оператер је, посебно информисан у вези са могућношћу појаве америчких крстарећих ракета, затим испалио - рекао је.

Џиралди је рекао да је ракетни систем Тор, који користи Иран, рањив на хаковање или "обмањивање", а да је транспондер авиона на лету 752, истовремено, био ван мреже "како би створио авионску несрећу која ће се приписати иранској влади".

Прочитајте још: Лече се од потреса мозга: Пентагон признао да је у иранском нападу рањено 11 војника

Пентагон је, како се извештава, развио технологије које могу да обману непријатељске радаре лажним и варљиво покретним циљевима, рекао је.

- Иста технологија може се, наравно, користити за измену или чак маскирање транспондера на цивилном авиону на такав начин да се шаљу лажне информације о идентитету и локацији. Сједињене Државе имају могућност сајбер и електронског ратовања које истовремено ометају и мењају сигнале који се односе и на авионске транспондере и на иранску противодбрану. Израел, вероватно, има исту способност - рекао је Џиралди.

Иран је у среду изнео тврдњу да се, када је у питању обарање авиона, не може искључити „непријатељска саботажа".

Ирански бригадни генерал Али Абдолахи је сугерисао да је америчко хаковање противракетне одбране проузроковало да авион на лету 752 изгледа као непријатељска надолазећа ракета.

Ирански председник Хасан Рохани оптужио је САД да су одговорне за рушење авиона рекавши да:

- Корен сваке туге потиче из Америка ... тако да их не можемо искључити као могући узрок.

Ирански парламент је такође изјавио „ми смо у снажној конфронтацији са америчким криминалом и не дозвољавамо грешке... не можемо дозволити непријатељу да злоупотребљава проблеме".

Џиралди закључује да америчко електронско ратовање, односно рушење цивилног авиона и окривљавање Ирана за то "сугерише да је то замишљен и пажљиво испланиран догађај" како би се креирале околности за наредни светски рат извештава “Zerohedge”.

(informer.rs)

Коментари (7)

Рашо

23.01.2020. 09:41

Само наивни и неупућени верују да ово није дело САД. Све је било лакше извести уз сарадњу власника авиона и зато је изабрана Украјина а не нека нормална држава!

Mikiboy

23.01.2020. 09:44

E pa sada ste izmislili Ameriku. Pa i vrapci znaju da svuda gde se dogadjaju prljave radnje je CIA umesana.

Brateee

23.01.2020. 10:08

100% da je bilo planski ..isto kao i ukrajini pre 5 god...kao i 90-tih markale...tuzla i ostale američke zlikovacke prljave radnje !!!

Mire

23.01.2020. 10:53

A šta ako su se neprijateljski vojni avioni prikrivali u radarskom odrazu putničkog aviona koji je oboren. A ujedno su ostavljali i svoj odraz na radaru.