Уставни суд требало би да оцени да ли је уставан Закон о унутрашњој трговини, којим је прописано да се трговина на велико и мало не може обављати недељом.

Подгоричке Дневне новине преносе да је тај предмет додељен судији након што су прибављена неопходна мишљења и одговори, саопштено је Дневним новинама у том суду, преноси РТЦГ.

У Унији послодаваца Црне Горе сматрају да закон није добар, јер није консултована привреда.

Како кажу члан о нерадној неђељи, која већ три месеца важи за трговине у Црној Гори, несагласан је са чланом 59 Устава којим се гарантује слобода предузетништва која се, како пише у Уставу, може ограничити ради заштите здравља људи, животне средине, природних богатстава, културне баштине или безбједности и одбране државе.

"Измене сматрамо проблематичним и са аспекта великих трговинских система и са аспекта малих. Негативне ефекте које ће усвајање закона донети можемо посматрати у будућности, нарочито јер смо се стратешки определили да нам туризам буде главна привредна грана. Поставља се питање да ли себи можемо приуштити луксуз да се одричемо огромног промета који се, између осталог, дешава и неђељом", навели су у Унији.

Након што је Министарство економије одбило захтев шопинг мола Делта сити да им се омогући рад недељом, у том тржном центру су најавили вишемилионске губитке и отпуштање радника.

И у иницијативи Уније се наводи да ће забрана рада недељом довести до губитка значајног броја радних места, што ће продубити неједнакост на тржишту рада.

Они су указали да ће већином жене бити погођене отказима, будући да доминирају у структури запослених у трговини којих, према проценама, има скоро 40.000.