НЕКОЛИКО жртава коронавируса у Кини нису имале симптоме прехладе са повишеном температуром, што може да додатно искомпликује контролу путника по аеродромима и другим транзитним чвориштима широм света, пише Блумберг.

Кинеска Национална здравствена комисија изнела је детаље о 17 смртних случајева који показују да је пет људи било заражено новом врстом овог вируса. Они су имали и другачије симптоме у виду тешког дисања, затезања у грудима и кашља. Најстарија жртва је 89-годишњи мушкарац који је патио од поспансти, повишене температуре и инконтиненције. Обратио се лекарима 5. јануара, преминуо је 13 дана касније, а претходно је патио од повишеног крвног притиска.

Прочитајте још: Број заражених и мртвих расте из сата у сат, ово треба знати о коронавирусу: Светска здравствена организација има хитан састанак, неколико земаља предузеле мере

Изостанак повишене температуре у појединим случајевима значи да скенирање путника на овај симптом, што је најуобичајенија мера на аеродромима у случају епидемија, неће моћи да пронађе неке од заражених особа.

Барем девет од 17 жртава боловало је од других болести попут дијабетеса и коронарних обољења, док је осморо било старије од 80 година. Само једна особа била је млађа од 50 година и то жена (48) са претходном дијагнозом. Преминуле су четири жене и 13 мушкараца.


МИНИСТАРСТВО: АУТОБУСИ И ТРАЈЕКТИ ВИШЕ НЕ ИДУ ЗА ВУХАН

Кинеско министарство транспорта обуставило је данас сав аутобуски и трајектни саобраћај за град Вухан због епидемије корона вируса, од којег је до сада умрло 17 људи, а скоро 600 заражено.

Министарсво је наложило аутобусима и трајектима који су већ кренули према Вухану да се одмах врате на место поласка.

У саопштењу министарство позива све компаније чији аутобуси пролазе кроз Вухан да одмах прилагоде своје руте и да га заобиђу, истичући да путницима не треба да буде дозвољено да изађу у том граду, преноси Ројтерс.

Власти Вухана, у којем су забележени први случајеви корона вируса, одлучиле су јуче да затворе све саобраћајне и транспортне мреже, а грађанима је саветовано да не непуштају град.

Аутобуски, подземни, трајектни и међуградски саобраћај је обустављен, а аеродром и железничка станица су затворени.

Власти су замолиле грађане да не напуштају град без преке потребе.

Вирус се из Вухана проширио на друге кинеске градове, попут Пекинга, Шангаја, Макаа и Хонгконга, а случајеви су потврђени и у САД, на Тајвану, Јужној Кореји и Јапану.