МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


У новој руској влади функције су задржали сви најважнији министи па се промене премијера Михаила Мишустина могу назвати реконструкцијом и "ротацијом кадрова" јер су и смењени већ добили нове важне функције.

Ипак, они који су морали да напусте фотеље уместо цвећа добили су букете критика од председника Путина који је у среду боравио у Липецкој области. А највише критика било је упућено на рачун одлазеће министарке здравља Веронике Скворцове. После јавних критика због лоше снабевености лековима у неким регионима Русије као и јавног незадовољства лекара због ниских плата, њена смена је била најмање изненађење. У мандату Скворцове је смањен број болница и поликлиника под оправдањем рационализације трошкова.

Осим критика када су поједини министри у старој влади у питању, Путин се осврнуо и на положај председника.

- Русији је потребна чврста председничка власт - казао је Путин. - Постоје разна мишљења о томе може ли Русија бити парламентарна република. Али ако се види да политичке партије у неким државама не могу месецима да формирају владу за Русију би то било поражавајуће. И зато било какви експерименти везани за систем власти и прелазак са председничке на парламентарну републику нису препоручљиви. Русији, која има огромну територију, много верских заједница и велики број нација, још увек је потребна снажна председничка моћ.

Прочитајте и: Čemu žurba za promenom ruskog Ustava? Prioritetne Putinove inicijative za izmenu najvažnijeg državnog akta

Иначе, у последњем обраћању Федералном сабору Путин се заложио да парламент појача своју одговорност за рад владе.

А што се тиче нове руске владе, највећа промена је долазак на функцију првог заменика премијера Андреја Белоусова који је последњих шест година био помоћник председника Путина. Као што се очекивало своје функције задржали су министри одбране, спољних послова и полиције. Њих иначе директно именује Путин. Сергеј Шојгу, Сергеј Лавров и Владимир Колокољцев уживају велико поверење код Путина али и врло висок рејтинг код народа, па њихов останак у влади нико није доводио у питање.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Није било промена у министарствима финансија, енергетике, пољопривреде, индустрије и трговине, али су зато смењени министри рада, здравства, правосуђа, спорта, просвете, науке, веза и телекомуникација, као и три потпредседника владе, међу којима је Олга Голодец која је била "позната" као једна од оних која је имала некретнине у Швајцарској.

Министарство културе је пре неколико месеци потресала афера махинација новцем намењеним за реновирање историјских споменика. Досадашњег министра културе Владимира Мединског који је на тој функцији био скоро осам година заменила је Олга Љубимова која се до сада у Министарству културе бавила филмом.

А Медински одлази у Путинове саветнике.

Јуриј Борисов

БОРИСОВ НАСТАВЉА САРАДЊУ СА СРБИЈОМ

НА месту потпредседника владе задуженог за војно-индустријски комплекс остао је Јуриј Борисов. Он је у владу дошао из армије, а био је задужен за реализацији важних пројеката. Он ће и даље бити копредседник Комитета за сарадњу са Србијом.