Рим – Специјално за "Новости"


Више новца за здравство, више стипендија за специјализације лекара у разним областима, могућност да после три године специлализације, ако траје пет, могу да почну рад у болничким структурама, али и могућност да на добровољној бази на послу остану лекари стручњаци у разним областима до седамдесете године живота или до четрдесете године радног стажа, само су неке од новопотписаних одредби између италијанске Владе и Региона.


То је резултат потписаног „Пакта за Здравља 2019-2021“ у циљу ургентне одбране права грађана на здравствену заштиту, а због алармантног стања недостатка лекара и свеукупног здравственог особља. А разлози су двојаки: одлазак у пензију великог броја како лекара опште праксе тако и специјалиста а малог броја пријема нових.


Влада је одлучила јер је статистика у тој области истински поражавајућа да отвори нову сезону у пријемима лекара на разним нивоима, инвестицијама у здрваству, бољим услугама у циљу социјалне правде, али је за то потребно више година.


Сада се ситуација исказује бројкама које ће за пет година бити још драматичније: отићи ће у пензију велики број лекара а неће бити довољно новопримљених па ће недостајати у Италији 45.000 лекара опште праксе и специјалиста, а за 10 година ако се ништа не предузме јер ће отићи у пензију 33.400 лекара опште праксе и 47.300 болничких лекара, недостајаће преко 80000 лекара. Међу њима само педијатара који ће отићи у пензију је 6000 а планирано је 2900 нових пријема, интерниста 4120 а нових 2280, хирурга 3620 а новопримљених 2710, кардилога 2900 а нових 2480...


Оваква слика истински забрињава, стигло се до предзнака ургентно и Италија је тако стигла до одлуке „генерацијског позива“, с једне стране млади лекари иако још специјализанти могу да започну болничко искуство, раме уз раме са оним лекарима великог искутсва који су расположени да на добровољној бази и након стицања услова за пензију да остану на послу до 40 година радног стажа или 70 година живота. Садашње процене су да је спремно на такав чин око 10000 лекара специјалиста.


Специјализанти који започињу праксу стицаће искуства са најелитнијим лекарима и дугог искуства, у разним областима посебно оним у области хирургије, а лекари који остају добровољно изражавају задовољство да ће обучити младе лекаре са образложењем : „Сутра ће мени можда бити неопходан млади стручњак да ме оперише, а такав добро припремљен моја је сигурност“.


Прочитајте још: Италија на коленима због невремена


Осим досадашњег неадекватног улагања у образовање кадрова, адекватних плата за лекаре, новца за истраживање , лакшег начина да се започне специјализација, недостатка стипендија за младе стручњаке као и гаранција за будућност дошло се до поражавајуће статистике, у 10 протеклих година Италију је напустило више од 10000 лекара, а само 2019. око 1500. Одлазе у Швајцарску, Немачку, Велику Британију али и у Белгију и Француску.


У Италији има око 19.000 лекара странаца од којих 65 посто нема италијанско држављанство или неке од земаља чланица ЕУ и њих 25 посто напушта Италију или се враћа у земљу порекла или иде у неку трећу земљу. Разочарани су ситуацијом у Италији: мале плате, мале могућности за професионално усавршавање. За „попуњавање рупа“ у огромним празнинама у здрваству иде се у лов на лекаре из земаља Источне Европе.


Очекуије се да ће новопотписани Пакт за право на бољу здравствену заштиту донети резултате али је све на дугом штапу, па процене за будућност и даље су обојене црним, 2026. године недостајаће 10000 лекара, 70000 болничара, 3000 физиотерапеута. А гледајући европску статистику, међу земљама ЕУ од свеукупног броја лекара који напуштају своју земљу више од половине су Италијани.