ПАРЛАМЕНТ Грчке изабрао је данас, на предлог премијера Киријакоса Мицотакиса, досадашњу шефицу Врховног суда у Атини Катерину Сакеларопулу (64) за председницу Грчке у наредних пет година. Први пут у дугој историји ове земље, на овој, додуше махом протоколарној функцији, налази се жена. На дужност ће ступити 13. марта, када истиче мандат одлазећем председнику, конзервативцу Прокопису Павлопулосу.


У Грчкој се председник бира на посредним изборима, у парламенту. Шеф конзервативне владе представио је Сакеларопулову као кандидаткињу јединства и напретка, чији ангажман надилази традиционалне партијске поделе. За њу је гласао 261 посланик, било је потребно најмање 200, од укупно 300. Подржали су је и посланици владајуће Нове демократије, опозиционе Сиризе, као и опозиционог Покрета за промену.


Рођена је 1956. године у Солуну, а студије је завршила на Правном факултету Универзитета у Атини 1978. године. Током одсуства са дужности у Врховном суду Грчке, између 1989. и 1990. године, била је на специјализацији на париској Сорбони.


Као дугогодишњи судија, обављала је дужност председника Хеленског друштва за заштиту животне средине од 2015. године и активно радила на великим случајевима везаним за животну средину. На предлог Сиризе, 2018. године, унапређена је за шефицу Врховног суда. Ауторка је више књига и говори енглески и француски језик. Разведена је, мајка једног детета, живи у Атини.Прочитајте још: "Једни уз друге када је најтеже": Вучић се у Грчкој састао са председником Павлопулосом


Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је нагласила да ће "Катерина Сакеларопулу бити прва жена председник Грчке, која ће водити земљу у нову еру једнакости".