Нови вирус, који је до сада усмртио девет особа у Кини, има способност да се адаптира и мутира, због чега је теже држати под контролом епидемију, упозорили су данас кинески здравствени званичници.


Генерални директор кинеског Центра за контролу и превенцију болести Гао Фу изјавио је да коронавирус потиче са тржишта нелегалне трговине дивљим животињама, пренео је Ројтерс.


Према најновијим подацима, број заражених новим типом корона вируса у Кини порастао је на 440, а девет људи је умрло.


Заражени пацијенти идентификовани су у 13 кинеских провинција, изјавио је директор Националне здравствене комисије Ли Бин, пренела је државна телевизија ЧТВ.


Светска здравствена организација (СЗО) одржаће данас хитан састанак поводом новог корона вируса.


"Већ је било преношења вируса са човека на човека и инфекције медицинских радника. Доказано је да се болест преноси преко респираторног тракта и да постоји могућност мутације вируса", рекао је Ли.


Свих девет преминулих пацијената је из провинције Хубеи где је и највише оболелих. Надлежни позивају грађане да избегавају гужве и јавна окупљања, преноси АП.


Страх од епидемије се шири, јер ће милиони Кинеза ове седмице путовати својим кућама на прославу Нове године у суботу.


Прочитајте још: Паника због коронавируса: Северна Кореја забранила улазак туриста у земљу због вируса


Случајеви заразе овим вирусом идентификовани су и ван Кине, у Тајвану, Филипинима, Тајланду, Јапану, Јужној Кореји, а потврђен и први случај у САД.


Нови вирус припада групи вируса који је узроковао САРС, болест од које је 2002/2003. године умрло 800 људи широм света, а која је такође потекла из Кине.