Чему журба за променом руског Устава? Приоритетне Путинове иницијативе за измену најважнијег државног акта

Бранко ВЛАХОВИЋ

среда, 22. 01. 2020. у 10:02

Чему журба за променом руског Устава? Приоритетне Путинове иницијативе за измену најважнијег државног акта

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Предлози руског председника за промену најважнијег држаног акта већ у парламенту. Подршка за усклађивање примања са инфлацијом

МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПРЕДЛОГЕ руског председника Владимира Путина за промену Устава у понедељак су у Думи подржале све парламентарне партије, а писање западних агенција да он намерава да распусти парламент и закаже ванредне изборе оповргао је председник Думе Вјачеслав Володин.

Зашто је таква журба са променом Устава коју је предложио Путин, питање је које постављају многи, па је оно у понедељак било постављено и портпаролу Кремља Дмитрију Пескову.

- Председничке иницијативе се увек реализују као приоритетне - објаснио је Песков. - Због тога се расправа неће одгађати и гласање ће се обавити што пре.

Већ сада је јасно да ће највећу подршку за промену устава добити три Путинова предлога. Онај који каже да на државним функцијама свих нивоа убудуће неће моћи да буду они који имају двојно држављанство или имају у некој другој земљи стални боравак, затим да се Уставом прецизира да минимална плата не може бити мања од прописаног животног минимума, као и да усклађивање пензија са инфлацијом мора бити редовно. У Русији има око 40 милиона пензионера.

Предложено је и да председник Русије може бити грађанин са минимум 35 година који стално живи у Русији најмање 25 година. Путин је и за то да се Уставом прецизира да Русија као чланица међународних организација не може да прихвати одлуке које нису у складу са њеним уставом. А пре неколико дана у Санкт Петербургу он се већ изјаснио да је против тога да, као некад совјетски лидери, буде доживотно председник.


Прочитајте и:Putin potpisao Ukaz: Rusija dobila novu Vladu, Šojgu i Lavrov ostaju ministri odbrane i spoljnih poslova, ovo su članovi kabinetaАко се усвоји предлог о јачању улоге Думе она би утврђивала премијера и потпредседнике владе а именовао би их председник. Што се тиче министара одбране, спољних послова, полиције и министра ванредних ситуација, председник ће их именовати после консултација са Саветом федерације. Иста процедура би била и са председницима Уставног и Врховног суда као и са судијама.

Савет Федерације би на предлог председника утврђивао државног тужиоца.

Већ сада се види да ће највише расправе бити о Путиновом предлогу да се формира државни савет чији ће задатак бити да обезбеђује сагласност и функционисање органа државне власти.

Путинови критичари тврде да садашњи председник жели да направи "уставни преврат". Али у обзнањеним предлозима нема ничега што би јачало власт председника а слабило парламент и друге органе. И жељу Путина да заштити права најсиромашнијег дела становништва сигурно ће подржати већина. Путин је свестан, колико су опасна оправдања попут оног који је пензионерима на Криму казао тадашњи премијер Медведев: "Немамо пара, морате да се стрпите."

Ако се у наредне четири године не побољша стандард грађана Русије питање је хоће ли владајућа Јединствена Русија задржати већину у парламенту. Очигледно да је Путин научио лекцију са московских прошлогодишњих избора за Скупштину где није прошао један број водећих руководилаца Јединствене Русије.


ВАРНИЦЕ НА РЕЛАЦИЈИ СА ПОЉСКОМ

ПОЉСКА је јуче апеловала на руског председника да се уздржи од "коришћења" жртава Другог светског рата и Холокауста за тренутне политичке циљеве и указала на документа из рата у којима је пољска влада позвала савезнике да спасавају Јевреје. Ово се догађа пред конференцију у Израелу поводом обележавања 75 година откако су совјетске трупе ослободиле Аушвиц-Биркенау. Путин, који ће бити један од говорника, недавно је рекао да Пољска сноси део кривице за рат и оптужио је тадашњу пољску владу за антисемитизам. Пољски председник бојкотује конференцију, рекавши да му није пружена прилика да говори.


МИНИМАЛАЦ

У Москви је минимална плата крајем 2019. била 300 евра, док је у многим регионима знатно мања. Што се тиче гарантованог животног минимума, он је одређен федералним законом и у јануару ове године износи 12.130 рубаља, што је 175 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Гојко

22.01.2020. 12:31

U starom delu Damaska na ulici iznad trotoara,okacen za prodaju visi tepih sa likom predsednika Putina.