У Кини је најмање шест особа преминуло, a бар 291 је заражена новим обликом корона вируса. Већина, чак 270 од њих је у провинцији Хубеи, посебно у граду Вухан, остали су у Пекингу, Шангају и провинцији Гуангдонг, на југу земље. Ширење новог вируса и на друге земље забринуло је планету. Засад не постоји вакцина за нови вирус, али амерички Национални институт за здравље ради на вакцини против корона вируса. Но, биће потребно више од године да се дође до вакцине.


Потврда да се болест може преносити са човека на човека повећала је страхове, јер милиони Кинеза путују за лунарну Нову годину. Државе у Азији и други делови света почеле су провере телесне температуре на аеродромима, железничким станицама и ауто-путевима.


Грађани Србије који су већ отпутовали у ризична подручја или се одатле враћају у земљу, уколико имају било какве здравствене тегобе требало би да се на време јаве лекару.


- Засада за нашу земљу нема места за панику, али то не значи да треба да се опустимо. Ми ћемо, и док не стигну званичне препо- руке СЗО, појачати надзор и контролу на граничним прелазима - рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.


Један случај оболевања откривен је у Јапану, а премијер Шинзо Абе захтева провере на аеродромима и другим улазним тачкама. У Аустралији летове из Вухана дочекује особље за биолошку безбедност у Новом Јужном Велсу. Сједињене Америчке Државе почеле су прегледе путника на летовима из Вухана на аеродромима "Џон Ф. Кенеди", "Сан Франциско" и "Лос Анђелес интернешенал".


Прочитајте и:Da li Srbiji preti SMRTONOSNI VIRUS iz Kine? Lončar se oglasio i rekao da su uvedene nove mereРуске ваздушне луке појачале су преглед путника из Кине. "Шереметјево" и "Внуково" у Москви, као и аеродроми у Јекатеринбургу и Иркутску, увели су мере скрининга. У Русији је развијен систем за дијагностику новог вируса и лабораторије би требало да почну да га добијају до краја недеље.


СТАЛНА ВЕЗА СА СЗО


У ИНСТИТУТУ за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" кажу да прате ситуацију у Кини, као и у другим земљама у вези са појавом болести изазване новим корона вирусом, а са СЗО ће имати континуирану комуникацију. У случају било какве промене епидемиолошке ситуације или пораста ризика за путнике у међународном саобраћају биће предузете мере.