Након великих пожара Аустралију је погодила озбиљна агресивна олуја, која је буквално обарала птице у лету. Током олује са градом величине кугле у Канбери и њеној околини, многе животиње које нису успеле да се сакрију на време озбиљно су повређене, а највише су страдале птице које су биле на отвореном, пише News.com.au.

На друштвеним мрежама почели су недуго након невремена да се појављују снимци на којима се види како је град оголио дрвеће, а убрзо потом на њима су подељене и фотографије настрадалих и рањених птица.

Тако је политичар Ентони Бирн поделио на Твитеру фотографију какадуа којег је нашао у свом дворишту, а који је настрадао у налету града.

- Овог јадног какадуа је данас смрвио град у Канбери. Пријатељ је јадничка нашао у дворишту кад је олуја прошла – написао је Бирн у објави.

Други корисник ове друштвене мреже објавио је фотографију и снимак вране коју је, како је написао „погодио град у главу“.

Том Сван, истраживач са Аустралијског института, на истој мрежи поделио је фотографију „тешко повређеног“ папагаја, којег је, како је написао, одвео код ветеринара, где је ради лечења доведен велики број повређених птица.

Организације за заштиту животиња апелују на људе да све повређене животиње одведу код ветеринара или у азиле како би се што већем броју њих помогло. Осим тога, дате су инструкције да се повређене животње не хране, јер им се неадекватном храном стање само може погоршати.

Комади леда који су падали током олује били су велики и по пет центиметара у пречнику, а ветар је, према мерењу аеродрома у Канбери, достизао брзину од 116 км/ч.(Телеграф.рс.)


Фото Танјуг/АП Tom Swann The Australia Institute