Планови НАТО да прогласе свемир и сајбер простор својим оперативним доменима подривају глобални систем стратешке стабилности, изјавиоје данас вршилац дужности руског министра спољних послова Сергеј Лавров на састанку руског Савета за међународне послове.

Он је указао на филмове чији је циљ да подигну тензије у области страстешке стабилности и нуклеарног наоружања и истакао да уз то НАТО започиње прилично опасну игру проглашавајући свемир и сајбер простор својим оперативним доменима.

"Појединци на Западу и даље се воде не само јучерашњом логиком, већ логиком од претходног дана, како би поново задобили своју бившу глобалну доминацију, предузимајући све агресивније акције", рекао је Лавров, преноси Тасс.

Он је оценио да је ситуација на пољу глобалне стратешке стабилности сада под нападом.

"Американци су уништили два од три најважнија споразума - Споразум о ограничењу система противракетне одбране и Споразум о забрани ракета средњег и краћег домета, док је будућност новог споразума СТАРТ и даље неизвесна, иако је то последње средство у области стратешке стабилности", навео је Лавров.

Он је истакао да је Русија више пута послала Вашингтону иницијативу за продужетак тог споразума и да је председник Валдимир Путин више пута поновио да је он још на столу, али да одговора није било.