ОКУПИЛИ су се с дугим цевима, чак и панцирима и кацигама - а нису ни војници нити полицајци. У некој другој западној земљи то би био невероватан призор, али у Америци је то постао готово део фолклора.

Ради се, наравно, о власницима ватреног оружја и активистима који се противе регулацији права на поседовање и ношење тог оружја, укључујућу полуаутоматске пушке које су прикладније за рат или антитерористичке акције, него за цивилну употребу.

ЦИВИЛИ НАОРУЖАНИ И ОПРЕМЉЕНИ КАО ВОЈНИЦИ


"САД! САД!" скандирали су тако ове недеље у Ричмонду, у држави Вирџинија хиљаде окупљених демонстраната са полуаутоматским пушкама у рукама или обешеним око рамена. У Америци су познати као борци за Други амандман америчког устава који гарантује право на ношење оружја.

Прочитајте још: Оптужница протв Трампа: Опозив председника на 111 страна

- Нема компромиса, уопште. Други амандман каже: 'Неће бити повређено'. Не каже 'можете имати ову пушку или не можете имати ону пушку - рекла је једна од демонстраната репортеру BBC-а.


- Ако немате своја права из Другог амандмана, ако то прво иде, што је следеће? - рекао је други протестант.

Недељни протест био је организован са циљем заустављања предложених закона који би построжили контролу продаје и поседовања ватреног оружја у овој јужњачкој савезној држави, у којој су прошле године на власт дошле демократе предвођене гувернером Ралфом Нортамом. Десничарски протестанти су, међутим, дошли из читаве земље.

Прочитајте још: Расте бес Француза: После напада на Макрона у позоришту запаљен ресторан у ком је славио победу на изборима

ДОШЛИ ДЕСНИЧАРСКИ ПРОТЕСТАНТИ ИЗ ЦЕЛЕ АМЕРИКЕ

- Као што видите, ми масовно подржавамо Вирџинију, оно за што (грађани Вирџиније) стоје, за своја уставна права. Тако смо ту да покажемо подршку целе државе", објаснио је један оклопљени и наоружани демонстрант, одевен у маскирне боје и са пришивком америчке заставе на рамену, попут оних које имају војници.Гувернер Нортам је прогласио ванредно стање пре протеста и забранио ношење оружја на простору пред зградом државног Конгреса.

Према „Вашингтон посту”, на Капитол скверу у центру Ричмонда окупило се око 6 хиљада људи који су морали да прођу кроз детекторе метала, док је много већа гомила остала изван тог простора, где су могли несметано да носе своје пушке АР-15, сачмаре и друго ватрено оружје.

ПРОГЛАШЕНО ИЗВАНРЕДНО СТАЊЕ, ПРОТЕСТ ИПАК ПРОШАО МИРНО


Упркос најавама да ће на протесту учествовати белачки екстремисти и неонацисти и страховима да би окупљање могло постати насилно и да би могло доћи до репризе протеста екстремне деснице у Шарлотсвилу 2017., кад је у Вирџинији убијена једна левичарка која је учествовала у контра протесту, овај је догађај протекао мирно.

Но неколико дана раније, тројица неонациста која су наводно хела да учествују на протесту ухапшена су под сумњом да су планирала убиство антифашистичких активиста и припадност неонацистичкој организацији "База", јавља АП.

- Ови људи су одговорни власници оружја. Ово су прави, пунокрвни Американци. И нисам срео никога тко је претио икоме - коментарисао је за „Фокс њуз”, иначе склон америчком председнику Доналду Трампу и његовим републиканцима, један демонстрант.

На крају је и гувернер Нортам, чију је оставку окупљени народ тражо, коментарисао како је протест "показао да, кад се људи не слажу, могу то да учинити мирно".

(index.hr)