ДАВОС - Педесети Светски економски форум у Давосу вечерас је отворен концертом Омладинског оркестра Европске уније, хора Симфонијског оркестра Сао Паола и солиста из Кине, Јапана, Јужне Африке, Бразила и Италије. Председавајућа и суоснивачица, "Шваб фондације за друштвено предузетништво", Хилде Шваб уручила на 26. додели "кристалне награде" уметнику Тхестеру Гејтесу, кореографкињи Јин Синг, глумици из Боливуда Дипики Падуконе и уметници Линети Валворт.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је оснивачу и председавајућем Светског економског форума, професору Клаусу Швабу 50. годишњицу тог скупа.

"Увек сте имали визију како изградити бољу будућност за Европу и свет. Били сте један од првих који су довели у питање ослањање Европе на фосилна горива и позвали на одрживији економски раст", рекла је председница Европске комисије.

Она је рекла да су људи дуго узимали ресурсе из окружења и производили отпад и загађење, те да верује да се економија и планета могу помирити.

"А то можемо само заједно. Давос је место у коме се тренутно налазе људи који иначе не би разговарали", додала је она.

Суоснивач Форума, немачки професор Клаус Шваб званично је отворио скуп рекавши да је поносан на две ствари.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић са званичницима у Давосу: Србија је овде добро представљена, позваћемо привреднике да инвестирају у нашу земљу

"Прво, кад сам тражио првог запосленог упознао сам своју супругу. Али највише сам поносан на заједницу коју смо изградили", рекао је Шваб.

Светски економски форум је у част 50. годишњице издао Давос манифест, скуп етичких принципа за вођење компанија у доба Четврте индустријске револуције.

Укупно се 3.000 привредника, политичара и других званичника из 118 земаља очекује на овогодишњем Форуму који се завршава у петак, 24. јануара. Међу 53 шефова држава или влада, чије присуство је најављено, су председници САД, Ирака и Србије, Доналд Тармп, Брахам Салих и Александар Вучић, немачка канцеларка Ангела Меркел, стотине директора фирми, банкара, као и активиста цивилног друштва, међу којима еколошка активисткиња Грета Тунберг из Шведске.

На сајту Светског економског форума у ​​Давосу-Клостерсу пише да је то "најважнија креативна снага за укључивање водец́их светских лидера у активности сарадње на обликовању глобалних, регионалних и индустријских програма на почетку сваке године".

Ове године "скуп 3.000 учесника из целог света има за циљ да пружи конкретан смисао 'капитализму актера', да помогне владама и међународним институцијама да прате напредовање ка циљевима Париског споразума и Циљевима одрживог развоја и да олакша дискусију о технологији и управљању трговином".

"Људи се буне против економских елита за које верују да су их издале, а наши напори да глобално загревање буде ограничено на 1,5 степена Целзијуса постају опасно недовољни", рекао је професор Клаус Шваб, оснивач и извршни председавајуц́и Светског економског форума.

"Док је свет на тако критичној раскрсници, ове године морамо развити 'Манифест Давос 2020' како бисмо преиспитали сврху и постигнућа компанија и влада. То је оно за шта је Светски економски форум основан пре 50 година, и то је оно чему желимо да допринесемо у наредних 50 година", рекао је Шваб.

На сајту Форума пише и да је на програму управои започетог овогодишњег састанка неколико кључних области: "Како сачувати планету", "Друштво и будуц́ност рада", "Технологија за добробит", "Праведније економије", "Боље пословање", "Здрава будућност" и "Више од геополитике".