НАЈМАЊЕ три особе су преминуле, док је бар 217 оболелих у Кини од новог и недовољно испитаног коронавируса. Вирус који изазива упалу плућа први пут је откривен у граду у централној Кини Вухану. Но, Кина је јуче пријавила велики скок броја инфицираних новим типом вируса, који личи на САРС - тешки акутни респираторни синдром - укључујући и прва два случаја у главном граду, Пекингу.

- Живот и здравље људи треба да буду приоритет, и ширење епидемије треба одлучно сузбити - поручио је кинески председник Си Ђипинг.

Од оболелих је најмање 170 особа и даље у болници, а од њих је девет у критичном стању, навеле су здравствене власти Вухана. Један оболели је и у јужном граду Шензен, али све особе, укључујуће и оболеле у Пекингу, претходно су посетиле Вухан.

Многи од првобитних случајева били су повезани са рибљом пијацом у Вухану, која је затворена због истраге. Здравствена комисија тврди да се вирус не преноси лако између људи, мада нису искључили ограничен пренос с човека на човека.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Појавио се НОВИ мистериозни вирус: Појачана контрола путника из Кине на аеродромима


Вирус који изазива овакву упалу плућа разликује се од раније идентификованих, а почетни симптоми укључују температуру, кашаљ, стезање у грудима и кратак дах. За превенцију се саветује ношења маски и прање руку, а државна радиотелевизија ЧТВ препоручила је грађанима да остану на топлом, повећају физичке активности и избегавају велика окупљања.

Но, епидемија се појавила баш уочи обележавања кинеске Нове године, када милиони Кинеза путују у посете рођацима. Због епидемије су и друге земље на опрезу.

Depositphoto

Власти у Тајланду и Јапану већ су идентификовале најмање три случаја заражених, а сви они били су недавно у Кини. И Јужна Кореја пријавила је први случај, 35-годишња Кинескиња из Вухана била је позитивна на тестирању на нови облик коронавируса, дан по доласку на аеродром у Сеулу. Она је изолована у државној болници у Инчеон Ситију.

Најмање шест земаља у Азији и три америчка аеродрома су почели да проверавају авионске путнике који долазе из централне Кине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мистериозна вирусна упала плућа у Кини, заражене 44 особе, власт покренула истрагу


Пошто стотине људи који су били у блиском контакту са дијагностикованим пацијентима нису заражене, кинеска национална здравствена комисија навела је да стручњаци оцењују да се садашња епидемија може спречити и контролисати. Међутим, није још пронађен извор новог вируса, па се не зна тачно како се преноси.

AP Photo/Mark Schiefelbein


"ТЕСЛА" ЧЕКА УПУТСТВА

ОД новембра 2018. године нема летова из Србије за Кину. Тада је кинеска авио-компанија "Хајнан ерлајнз" укинула авио-линију Београд - Праг - Пекинг. На београдском аеродрому "Никола Тесла" кажу да кинески и српски држављани у Пекинг и друге градове путују најчешће са преседањем у Москви, Паризу или Бечу, али не постоји евиденција о броју путника на тим релацијама. У београдској ваздушној луци кажу да чекају упутства Министарства здравља у вези са евентуалним посебним мерама заштите због нове епидемије корона вируса у Кини. З. Р.

ЛИЧИ НА ПРЕХЛАДУ

Коронавируси изазивају болести које се крећу од обичне прехладе до САРС (тешки акутни респираторни синдром). Од САРС-а су се први пут људи заразили у јужној Кини крајем 2002. године, а вирус се проширио на двадесетак земаља, и од њега је умрло готово 800 људи.