УОЧИ данашњег почетка суђења америчком председнику Доналду Трампу у Сенату, његов правни тим оцењује да је резолуција Представничког дома о опозиву "опасан напад на право Американаца да слободно изаберу председника".

Аргументи демократа у Представничком дому, које су усвојиле резолуцију о опозиву Трампа, изнети су на 111 страна, уз тврдње да "има и више него довољно доказа" за његову злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса.

- Ово је бесрамни и незаконити покушај да се поништи резултат избора 2016. и да се меша у изборе 2020, који ће бити одржани за неколико месеци - истиче се у аргументима Трамповог правног тима.

Председника заступа адвокат Беле куће Пет Сиполони, лични адвокат Џеј Секулов, Кен Стар који је био специјални истражитељ у процесу опозива демократског председника Била Клинтона 1998. године и адвокат Ален Дерсовиц.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почео процес опозива Доналда Трампа у Сенату


Још није познато хоће ли на суђењу бити сведока. О томе ће одлучити већина у Сенату, коју имају Трампови републиканци. Лидер већине Мич Меконел раније је рекао да не жели сведоке, али их демократе захтевају због нових доказа.


ПОЛИТИЧКА ШТЕТА

ИАКО је мало вероватно да ће Сенат, који контролишу републиканци, уклонити Трампа са дужности, њему је важно да представи оптужбе демократа као лов на вештице и да ограничи политичку штету за његов реизбор на председничким изборима у новембру.