Копредседавајући радне групе за припрему предлога за измене Устава изложили су своје иницијативе у писму које су упутили руском председнику Владимиру Путину.

„Једно од кључних питања је одређивање улоге и статуса Државног савета. Сматрамо да би он требало да има посебан значај и да буде ефикасно уграђен у државни механизам“, наводи се у писму.

Аутори документа предлажу да се одреди место те институције у систему власти и да се израде кључни принципи интеракције Државног савета са другим државним органима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Putin zna nešto što krije od celog sveta: Da li je ruski predsednik pokrenuo proces za DOŽIVOTNI OSTANAK NA VLASTI?

Копредседавајући су такође истакли да су у циљу ширења надлежности Уставног суда на сферу провере уставности закона, које је усвојио парламент, неопходне измене у 125. члан основног закона.

„Приликом решавања питања о провери уставности, не само закона, него и других аката, потребно је јасно одредити о којим актима се ради“, прецизирали су аутори писма.

Такође се истиче да радна група предлаже да се унесу измене у 75. члан Устава како би држава гарантовала извршавање социјалних обавеза — минимална зарада не сме да буде нижа од границе сиромаштва, а такође треба да се уведе редовно индексирање пензија.

Важан блок измена односи се и на политичке структуре, укључујући развој система поделе власти.

„Реч је о проширивању овлашћења Савезне скупштине и утврђивању овлашћења председника тако што ће одговарати за именовање чланове владе и наставити да контролише рад владе и директно руководи Оружаним снагама и Органима реда“, истиче се у документу.

Поред тога, радна група предлаже да се разради питање корелације државне и општинске власти.

„Уношењем принципа јединства јавне власти у Устав, неопходно је деловати тако да то не утиче на уставне гаранције локалне самоуправе. Не би требало да дође до механичког спајања“, наводи се у писму.

Аутори писма су покренули питање поштовања основних принципа међународног права.

Наиме, међународни споразуми, који постоје у руском правном систему, постају њен део и „према одредбама Члана 4 и првог дела Члана 15 Устава, треба да га поштују“.

Истиче се да је радна група одредила основне правце рада на изменама закона, означена су питања која захтевају детаљну анализу, а такође је формиран низ „радних“ амандмана.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је приоритет уставних измена, које је најавио током обраћања посланицима Федералне скупштине, да се Русија ни на који начин не разликује од других земаља света које су такве одлуке већ усвојиле.

ДВАНАЕСТ ТАЧАКА КОЈЕ ПУТИН МЕЊА У РУСКОМ УСТАВУ

Руски лидер Владимир Путин поднео је на разматрање Државној думи закон о амандманима на Устав. Који су то амандмани на Устав које је предложио председник Русије?

Према подацима из Државне думе — амандмани на Устав укључују:

1. побољшање регулације неких питања организације јавне власти

2. подношење нацрта закона о изменама и допунама Устава о гласању

3. гаранцију да минимална зарада не сме да буде нижа од границе сиромаштва

4. редовно индексирање пензија

5. формирање Државног савета чији статус и улогу ће одредити други државни органи

6. именовање премијера и чланова Владе након одобрења Државне думе (председник Владе и министри могу бити Руси старији од 30 година који немају друго држављанство или дозволу за боравак)

7. председник може постати држављанин Русије који је напунио 35 година и боравио у земљи најмање 25 година без страног држављанства

8. забрану на то да иста особа председава више од два мандата

9. именовање председника Уставног и Врховног суда, као и њихових заменика и судија, на предлог председника Савету Федерације

10. проширење овлашћења Уставног суда (Уставни суд на захтев председника проверава уставност закона, пре него што их председник потпише)

11. именовање и разрешење генералног тужиоца и његових заменика на предлог председника

12. избор посланика Државне думе за грађане који су напунили 21 годину и немају страно држављанство или дозволу боравка


Руски председник Владимир Путин изјавио је да је приоритет уставних измена, које је најавио током обраћања посланицима Федералне скупштине, да се Русија ни на који начин не разликује од других земаља света које су такве одлуке већ усвојиле.

rs.sputniknews.com