Током ове недеље светски лидери окупиће се два пута у неколико дана, како би обележили Међународни дан сећања на Холокауст и 75 година од како је Црвена армија ослободила Аушвиц, логор смрти у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, међу којима више од милион Јевреја.


Више од 40 лидера, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, присуствоваће у четвртак церемонији у меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму.

Како је најављено, у Јерусалиму ће говоре одржати председници Израела Рувен Ривлин, Русије Владимир Путин, Немачке Франк Валтер Штајнмајер, Француске Емануел Макрон и британски принц Чарлс.

Међутим, председник Пољске Анџеј Дуда биће одсутан са догађаја, којим ће бити одата почаст убијеним у логору истребљења у тадашњој нацистички окупираној Пољској током Другог светског рата.

Пољска је потврдила да ће њен председник Анџеј Дуда бојкотовати церемонију обележавања ослобађања нацистичког логора смрти Аушвиц након што му је одбијен захтев за говор, пренели су медији.

Ова земља ће одржати церемонију у Аушвицу на Међународни дан сећања на Холокауст 27. јануара, када је годишњица ослобађања логора. Дуда је рекао да се нада да ће догађај бити "важан" и да ће „послати снажну поруку свету".

Позив да присуствује тој церемонији, међутим, није добио лидер Русије, који ни 1. септембра прошле године није био позван у Варшаву на обележавање почетка Другог светског рата.

Пољска је то покушава да оправдала тренутним односима између две земље, а не заслугама у Другом светском рату.

Пољска је у спору са Русијом, након што је Путин оптужио ту земљу за сарадњу са нацистичким лидером Адолфом Хитлером и да је у освит разорног сукоба поступила антисемитски, пише Јуроњуз.

Дуда је назвао недостатак пољског гласа током скупа у Јерусалему "фалсификовањем историје", упитавши како је могуће да ће говорити председници Немачке, Русије и Француске, чије су владе тада слале Јевреје у логоре, а председник Пољске, која никада није сарађивала са Немцима неће, преноси Дзерусалем Пост.

Пољски председник желео је да одговори на недавне коментаре председника Русије, у којима је Путин одређену количину кривице за Други светски рат, који је започео 1939. године, приписао Пољској.

Пољска је касније постала поприште неких од најгорих злочина нацистичког режима. Шест милиона Јевреја убијено је током холокауста, од чега три милиона Пољака, а нацисти су убили још 2,5 милиона Пољака који нису били Јевреји.

AP Photo/Czarek Sokolowski


Путин је резолуцију коју је донео Европски парламент и у којој се наводи да је Совјетски Савез одговоран за Други светски рат заједно са Немачком, назвао "чистом глупошћу".

Он тврди да је сарадња западних сила с Хитлером утрла пут Другом светском рату, а цитирао је и архивске документе у којима пољски амбасадор у Берлину наводно хвали Хитлерове планове за чишћење Европе од Јевреја.

Комунистичке власти хвалиле су понашање Пољака током рата, али истраживања од 1989. године на овамо показала су да, иако су хиљаде ризиковале своје животе да би помогли Јеврејима, хиљаде и хиљаде више их је учествовало у Холокаусту, пише Ројтерс.

Пољски председник бранио је оне који нису помагали Јеврејима, наводећи да су нацисти пружање помоћи кажњавали смрћу, као и да су "[Нацисти] уништили Јевреје као нацију, али су и нас уништили као нацију". Занимљиво је и да је Пољска, једина од највећих светских јеврејских заједница пре рата, сада једина земља ЕУ која није донела законе о реституцији имовине.

Како Ројтерс наводи, пољска владајућа странка Закон и правда, коју подржавају крајње десничарске групе, одбацила је захтеве за јаснијим правилима о реституцији, упркос притиску САД.

AP Photo/Czarek Sokolowski

"Нешто што би у основи требало да буде морално питање - имао сам кућу, нацисти су је украли, Совјети су је украли, требало би да ми се врати - сада се претвара у политичко питање", изјавио је главни рабин Пољске Михаел Шудрих за Ројтерс, реагујући на коментаре крајње десних група.


Прочитајте још: Позив Путину, за спас образа: Расправа у Пољској око начина обележавања 75. годишњице ослобађања Аушвица


Више од милион Јевреј умрло је у Аушвицу, чије је име постало синоним за убиства индустријског обима извршена у нацистицким логорима смрти. Више од 200.000 преживелих данас живи у Израелу, а сваке године све мање њих остаје да сведочи из прве руке о злочинима које су нацисти починили у Другом светском рату.

Један од њих, Аврахам Харшалом, који је у Аушвиц стигао са 17 година, за Ројтерс је рекао да првих 20 година после рата, преживели, а поготово они који су били заточени у злогласном логору, нису уопште говорили о томе.

"Нисмо говорили зато што људи нису веровали...да је оно што ми говоримо тачно", казао јде он.