Кока-кола је одлучила да затвори фабрику у Катанији, на Сицилији, после најаве увођења такси на шећер и на пластику и пресели, након педесет година, прозводњу у Албанију, где таксе износе око 15 посто а у Италији би достигле суму и преко 60 посто.

Фабрика „Сибег“, породице Бузи која производи и флашира разна пића и продаје широм Сицилије израчунала је да би штета од увођења таквих такси била неиздржива; од 115 милиона фактурисаног годишње 18 милиона одлазило би на новооуведене таксе. Тако ће планиране инвестиције за фабрику на Сицилији отићи у Албанију, а без посла ће остати 151 особа, од укупно 355 у Сибегу. И упиру прст на Владу оптужујући је да ће са увећаним таксама уништавати економију Италије.


Зашто се, међутим, дошло до предлога за увођење ових такси? Она на шећер ради заштите здравља грађана и посебно деце. Редуковати количину шећера у газираним и негазираним пићима циљ је Владе јер једна студија Ораганизације за сарадњу и економски развог показује да 30 посто италијанске деце (и 45,1 проценат одраслих) пати од гојазности или прекомерне тежине. Италија је на трећем месту у Европу у овом немилом проценту, после Грчке и Шпаније.


То је био мотив да се,након упозорења научника, лекара и нутрициониста који су упутили писмо Министарству Здравља, уврсти такозвана такса на шећер. Која би пића била тако доведена у питање? Разнолике врсте пића, алкохолна и неалкохолна, кока-кола, тоник, аперитиви, енергетска пића, воћни сокови...


Закон још није заживео али се очекује ускоро његово усвајање, ако се нешто не промени након бројних захтева произвођача или због најава затварања односно пресељења производње у друге земље, а висина такси зависила би од висине процента шечера у сваком појединачном типу пића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Кока-Кола" прави своје прво алкохолно пиће?


Такса на пластику подразумева опорезивање оне пластике која није биоразградива: флаше, кесе, посуде за конфекционирање хране и разних производа, тетрапак за млеко или друге течне производе, пластичне кесе за детерџенте, полистирол, пластични затварачи и чепови, пластичне етикете, пластика за доставу робе... Али не потпадају под ту одлуку предмети као што су шприцеви или они предмети који се могу више пута употребљавати, као што су посуде или кутије за одлагање разних садржаја.


Овај предлог Владе изазвао је разнолике реакције а свакако велику медијску пажњу, јер пример Кока-коле из Катаније не би био једини и то управо на територији где је проценат незапосленост један од највећих у Италији. Огласили су се бројни политичари из опозиционих партија јер је одлуку о повећању такси на шећер и пластику донела коалициона Влада Покрета 5 звездица и Демократске партије. Из опозиције упозоравају да само у региону Емилија-Ромањаима око 230 фабрика специјалозованих за паковање у пластичну амблажу, са преко 17.000 запослених и апелују на Владу да учини корак уназад и одустане од увођења такси на шећер и пластику, а најгора од претпоставки јесте она да многе фирме могу да затворе постројења или их преселе у иностранство.