Амерички архиепископ Помпеу: У Црној Гори се крше права православаца

Танјуг

19. 01. 2020. у 13:28

Амерички архиепископ Помпеу: У Црној Гори се крше права православаца

Фото Танјуг / АП Jacquelyn Martin

Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор упутио је писмо државном секретару САД Мајклу Помпеу у којем га упозорава на кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори
Архиепископ амерички Васељенске патријаршије Елпидофор упутио је писмо државном секретару САД Мајклу Помпеу у којем га упозорава на кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања спорног Закона о слободи вероисповести.

У писму које је на сајту објавила Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ), архиепископ је навео да као председник Сабора канонских православних епископа у САД изражава "посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање верских слобода".

"Чини се да имплементација овог закона подразумева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених пре 1918, а којима недостаје формална документација о поседовању. Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору директно су погођена овим мерама које прете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном наслеђу. Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у време док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње," навео је Елпидофор.

Он је позвао Помпеа да "заштити православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и верских права".

"У потпуности Вас подржавам у вашем вођству међународних дипломатских приступа у постизању правичних решења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују верске слободе широм света", написао је архиепископ у писму америчком државном секретару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Наивац из Ковачице

19.01.2020. 22:48

@Гојко - Ма јок, ти ћеш да му то објасниш јер знаш боље од њега...

Zigi

19.01.2020. 17:10

Smijesne stvar! Zaliti se onome ko ih podrzava i tko ih nagovara to da rade! amerima odgovaraju samo problemi'