СОЦИЈАЛНА сцена у Француској се компликује. Уз уличне протесте манифестанти сада организују и појединачне акције, које су усмерене и против председника државе Емануела Макрона.

У суботу нешто пре 5 сати ујутро, непознати починиоци изазвали су пожар, највероватније баченим молотовљевим коктелима, у познатом париском ресторану "Ротонда" у кварту Монпарнас. Отворен је 1903. године, посећивали су га својевремено Модиљани, Пикасо, Жан Кокто, али је у њему победу у првом кругу председничких избора прославио и Емануел Макрон због чега је током протеста симболично често био мета манифестаната који су га засипали каменицама, док је прилаз ресторану током проласка поворки чувала полиција.

Прочитајте још: Нема победника у рату улице против владе: У Француској још једне масовне демонстрације против планиране пензијске реформе

Ватра је букнула иза застакљене тересе, а нанета је већа материјална штета. У ресторану се у тренутку избијања пожара нико није налазио. На лицу места пронађени су трагови течности која поспешују ватру. Покренута је истрага.

Ноћ пре тога, неколико десетина манифестаната се изненада појавило испред једног париског позоришта у коме се инкогнито налазио француски председник са супругом. Учесници протеста су покушали да провале унутра, уз песме и покличе којима су Макрона позивали на оставку. Информацију да се председник налази у театру пустио је преко друштвених мрежа новинар и активиста Таха Бухафс, који је после тога приведен и задржан у притвору, против чега су између осталог протествовали посланици странке "Непотчињени" Жан-Лика Меланшона. Председнички пар је позориште напустио уз полицијску заштиту.

Нешто пре тога у петак током дана неколико десетина манифестаната су упали у седиште реформистичког синдиката Се-Еф-Де-Те који се противи даљем наставку штрајка. Протестовали су песмом, али сведоци кажу да је било и вербалних напада, док је један службеник оборен на земљу. Манифестанте је напоље извела полиција.

Данас је одржан и нови протест "жутих прслука", као и сваке суботе. Напето је било на париском Булевару Ришар Леноар, полиција је користила димне бомбе, а било је и запаљених барикада на путу ка Железничкој станици Лион. Ухапшено је више десетина учесника. До тензија је дошло и испред Источне станице.

Истовремено, испред Опере Гарније, на отвореном је, уз конфете и публику, одржан протестни концерт симфонијског оркестра који је изводио и "Марсељезу". Учествовало је више од стотину уметника.