Америчка платформа Инстаграм систематски уклања све објаве у којима се помиње убијени ирански генерал Касим Сулејмани, што објашњава америчким санкцијама, пише Дојче веле истучући да новинари указују на цензуру овог канала који је изузетно важан за Иранце.

Како наводи Дојче веле, са Инстаграма су нестајале објаве које помињу иранског генерала Касима Сулејманија након што га је америчка војска убила у Ираку у нападу беспилотном летелицом.

Ирански струцњак за дигитално право Амир Рашиди каже да је Инстаграм био "једина платформа на којој смо могли слободно да се изражавамо“.

"Сада нас и Инстаграм цензурише", напомиње Рашиди.

Око 24 милиона Иранаца користи Инстаграм, мрежу која остатку света служи превасходно за дељење фотографија, а у Ирану има политицку тежину пошто је влада блокирала Фејсбук и Твитер.

Међутим, објашњава Дојче веле, сада се бришу уноси не само приватних корисника, новинара и активиста за људска права већ и медија и новинских агенција.

Међународна федерација новинара (ИФЈ) тврди да је Инстаграм укинуо профиле петнаест иранских новинара.

Концерн Фејсбук, којем припада и Инстаграм, саопштио је да је брисање садржаја у којима се помиње генерал Сулејмани у складу са америчким санкцијама против Ирана.

Амерички председник Доналд Трамп је још у априлу прошле године поновио да је иранска Револуционарна гарда из угла САД "терористицка организација“, а Инстаграм је тада обрисао профиле више чланова Гарде, меду њима и самог генерала Сулејманија.

Сада су, међутим, на удару цензуре сви који помену Сулејманија - они који за њим жале и они који само информишу о стању у земљи, истиче Дојче веле.

"У време када иранским грађанима треба приступ информацијама, недопустиво је да Инстаграм цензурише иранске медије, новинаре и друге кориснике“, каже Ентони Беланџер, генерални секретар Међународне федерације новинара.

Међутим, како наводи немацки стручњак за заштиту података и судија управног суда Малте Енгелер, америчке платформе под утицајем политике из Вашингтона "одлучују, ако треба, и против слободе говора".

"Платформе ризикују уколико оставе неке објаве - али ништа не ризикују ако их обришу“, рекао је Енгелер за DW.

Зато, према његовим речима, људи у Инстаграму радије бришу и безазлене постове.

Енгелер је додао да тиме настаје опасност од такозваног "ћиллинг ефекта", односно "пада спремности да се јавно изрази мишљење".

Тако би, закључује Дојче веле, корисници Инстаграма у Ирану могли двапут да размисле пре него што нешто напишу, у страху да би могли да остану без приступа овој друштвеној мрежи.