Бивши министар спољних послова Давид Чокуеуанка и узгајивач коке Андронико Родригез главни су кандидати политичке странке бившег боливијског председника Ева Моралеса на мајским изборима у тој јужноамеричкој земљи, саопштили су у петак званичници.

Чокуехуанка (68) ајмајски Индијанац, на гласању је изабран као председнички кандидат партије Покрет за социјализам (МАС) на поновним изборима након спорног октобарског гласања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Potomci ustaša vršljaju Bolivijom uz podršku SAD: Šta stoji iza krvavog puča

Узгајивач коке Родригуез (30), Моралесов ученик, придружиће се листи као потпредседнички кандидат, потврдио је за Ројтерс званицник МАС и челник синдиката Теодоре Мамани, додавши да су они изабрани у четвртак страначким консензусом.

Избор ће можда морати да потврди сам Моралес, први аутохтони председник Боливије. Он је такоде Ајмара и постао је познат као вођа синдиката узгајиваче коке, наводи агенција.

Старији званицници странке МАС требало би да се састану овог викенда у Буенос Ајресу, где Моралес, коме је забрањено да се поново кандидује за председника, тренутно живи у азилу.

Моралес, социјалистички лидер који је био на челу Боливије скоро 14 година, одступио је 10. новембра након што је његова спорна изборна победа изазвала протесте и довела до тога да полиција и војска прекину да му пружају подршку.