Велике грмљавине и јаке кише захватиле су јутрос по локалном времену делове источне обале Аустралије, па су због насталих поплава затворени неки до главних путева.


Истовремено у деловима Аустралије које нису имале падавине трају борбе са готово 100 пожара у којима је до сада погинуло 29 људи, уништено више од 2.500 домова и спаљена површина једнака величини Немачке.


Државе Викторија, Нови Јужни Велс и Квинсленд које су највише погођене сушом и пожарима, сада се баве јаким и кишама и поплавама.


У Квинсленду су јутрос затворени путеви, као и многи паркови и туристичке атракције, а нека стамбена подручја су поплављена.


У деловима Новог Јужног Велса је током олујне ноћи прекинуто снабдевање струјом, а ватрогасне службе те државе су саопштиле да би јаке кише могле да помогну да се под контролу стави 75 пожара, преноси Ројтерс.


У Викторији и даље гори више десетина пожара, али је наредба за евакуацију због пожара у планинском дијелу укинута.


У тој држави је већ било јаких олуја које су помогле у гашењу пожара, али и стварању густог нездравог дима, што би могло утицати и на одржавање последњег кола квалификацијских мечева на Аустралијан Опену.


Новозеландске обрамбене снаге су саопштиле да у Аустралију шаљу више појачања, укључујући и оне са Фиџија, који ће се придружити контингентима и специјалцима из других земаља, попут Јапана и САД.