ИРАНСКИ врховни вођа ајатолах Али Хамнеи (80), који од 1989. године има последњу реч о свим главним одлукама у земљи, предводио је јуче, први пут од 2012. године, молитву у Техерану, док се Исламска Република суочава са последицама убиства Касема Сулејманија, водећег генерала у америчком ваздушном нападу и случајним обарањем украјинског путничког авиона. Хамнеи је позивао на јединство, говорећи да не повезује предвођење молитви са актуелном политичком ситуацијом.


Док су иранске власти позвале грађане на маршеве широм земље као знак подршке Револуционарној гарди која је под притиском због обарања украјинског авиона у коме је погинуло 176 људи, ајатолах је поручивао да је Америка "кукавички" убила најефикаснијег команданта који се борио против Исламске државе.

Истровремено је председника САД Доналда Трампа назвао "кловном" који се претвара да подржава ирански народ, тврдећи да ће "забити отровни нож" у леђа Ирану.


Поводом обарања украјинског авиона, Хамнеи је упутио саучешће породицама жртава и рекао да је реч о "горкој несрећи" која је растужила Иран колико је и усрећила његове непријатеље. Додао је да су неки покушали да злоупотребе несрећу да би се "заборавила велика жртва Сулејманија", истакавши да су западне земље сувише слабе да би натерале Иран да клечи!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лече се од потреса мозга: Пентагон признао да је у иранском нападу рањено 11 војника


Каже, Иран јесте спреман за преговоре, али не са САД.

- Све земље укључене у случај пада украјинског авиона у Ирану требало би да избегавају његово претварање у политичко питање - поручио је портпарол иранског министарства спољних послова Абас Мусави.


Но, пет земаља чији су грађани страдали у авиону - Канада, Украјина, Шведска, Авганистан и Велика Британија - траже од Техерана да исплати одштету породицама жртава. Иран је засада само вољан да Украјини пренесе податке и снимке са лета пошто их је испитао заједнички истражни тим Ирана, Канаде и Украјине.

Хамнеи је похвалио војне снаге и додао да су елитне јединице Револуционарне гарде те које одржавају Иран "сигурним".


(rs.sputniknews.com)