Вршилац дужности руског министра спољних послова Сергеј Лавров каже да не види основ за спекулације о предлогу председника Владимира Путина за измену Устава у вези са приоритетом највишег правног акта над међународним правом.

"Било који међународни споразум којем је приступила руска Федерације потписан је и ратификован у руском парламенту као савезни закон. На тај начин су наше међународне обавезе постале део нашег правног система. Друго, савезни закон не може да буде усвојен ако је у супротности са Уставом. Зато не видим ниједан разлог или изговор за спекулације о скривеном значењу", рекао је Лавров на конференцији за новинаре, представљајући резултате руске спољне полтике за прошлу годину, преноси Тасс.

Прочитајте још - Шта се догодило у Русији и зашто је земља добила новог премијера: “Новости” на лицу места у Москви

Руски председник Владимир Путин предложио је у среду измену руског устава која би донела повећање овлашћења парламента и владе.

У годишњем обраћању о стању нације у Федералном парламенту пред највишим званичницима и посланицима Путин је предложио референдум о измени Устава како би се посланицима омогућило да именују премијера и чланове владе.

Предложене измене Устава предвиђају и опцију да највиши правни акт Русије добије надмоћ над међународним правом, као и да се пооштре захтеви које морају да испуне председнички кандидати.