Од трговинског рата до трговинског споразума!

После пуне две године непријатељстава са великим последицама и по глобалну економију, САД и Кина су потписале прву фазу споразума који треба да помири "зараћене" стране. Коментар америчког председника Доналда Трампа наводи, међутим, на закључак да ће то ићи тешко и да ће исход бити крајње неизвестан.

Шеф Беле куће поручио је да ће тарифе на увоз кинеске робе остати на снази док не буде потписана и друга фаза споразума, а то би могло да се одужи. Трамп, који је са кинеским вицепремијером Лиу Хеом, у четвртак ујутру у Белој кући парафирао прву фазу споразума, каже да задржава тарифе да би имао адут да настави преговоре. Договор око прве фазе назвао је историјским и обећао укидање тарифа "чим буде начињен следећи корак".

- Ово је веома значајна прилика - казао је Трамп. - Правимо велики корак, какав никада раније није направљен ка Кини, корак унапред, ка поштеној и реципрочној трговини. - Заједнички исправљамо неправде из прошлости и успостављамо будућу економску правду и сигурност за америчке раднике, фармере и породице. Отпутоваћу у Кину ускоро, али желим сада да се захвалим председнику Сију, мом веома, веома добром пријатељу.

Кинески председник Си Ђинпинг оценио је у писму, које је прочитао потпредседник кинеске владе, да је прва фаза споразума добра за Кину, САД и цео свет. Пекинг је споразум оценио као такозвану вин-вин ситуацију, односно, као добитак за све.

Кина се обавезала да ће повећати увоз производа из САД за најмање 200 милијарди долара у односу на ниво из 2017. године. Пољопривреда ће у томе учествовати са 32 милијарде, производња са 78, енергија са 52 и услуге са 38 милијарди долара. Пекинг ће предузети оштрије мере против фалсификовања и олакшати компанијама да покрећу тужбе због крађе трговинске тајне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Усвојен Путинов предлог: Михаил Мишустин нови премијер Русије

САД ће задржати до 25 одсто царине на процењену кинеску робу у вредности од 360 милијарди долара. Очекује се да ће Кина, која је поставила нове тарифе на америчке производе у вредности од 100 милијарди долара, такође задржати већину њих. Пекинг ће престати да манипулише валутом да би њен извоз био јефитнији, наводи "Глас Америке". Споразумом су обухваћени заштита интелектуалне својине и њено унапређење и ширење размене пољопривредних производа.

Chinatopix Via AP

ВРУЋ КРОМПИР

НА чекању су детаљи, везани за дажбине које би јако погодиле потрошаче у САД, односно, одразиле се на поскупљење одређене врсте робе, међу којима су и мобилни телефони и монитори за рачунаре. Није "испеглан" ни низ структуралних разлика које су довеле до тога да Трампова администрација започне трговински рат са Кином. Споразум се не односи ни на кинеске субвенције за државне компаније, као ни на "врућ кромпир", зван "Хуавеј".