Процес опозива председника САД Доналда Трампа у Сенату је данас формално почео, пошто је Представнички дом у среду изгласао да се резолуција формално упути у горњи дом Конгреса и пошто су именовани чланови Представничког дома који ће заступати ту резолуцију у даљем поступку.


Чланови Представничког дома, такозвани "менаџери", церемонијално су унели резолуцију о опозиву у Сенат. Та резолуција ће имати улогу “оптужнице” у даљем процесу против Доналда Трампа.


После уношења резолуције, вођа седмочланог тима демократских "менаџера" Адам Шиф прочитао је њен садржај наглас. Представнички дом је у децембру излгласао опозив председника због злоупотребе положаја и опструкције Конгреса.


Седницом ће привремено председавати најстарији посланик републинакске већине, конгресмен Чак Гресли.


Пошто је наглас прочитана резолуција о опозиву, Сенат је формално прихватио, а у наставку следи полагање заклетви председавајућег судије и поротника.


Председавајући Врховног суда Џон Робертс положиће заклетву током дана, а потом се очекује да то уради и стотину сенатора.


Суђење Доналду Трампу би требало да почне у уторак, 21. јануара.

Шта је суђење председнику и каква су правила?


Суђење председнику није кривични процес, нити су потенцијалне санкције кривичне.


Резолуција о опозиву је "оптужница" коју ће заступати "менаџери" Представничког дома који имају улогу тужилаца. Бела кућа има своју одбрану - председника Трампа заступаће адвокати Пет Сиполони и Џеј Секулов.


Сенатори су поротници, а процесом председава председавајући Врховног суда.


Прочитајте још: Представнички дом опозвао Трампа: Председник САД мора на суђење у Сенат


Правила суђења одређује већина, па ће тако и сада републиканци одлучивати о томе да ли ће на суђењу бити извођени и сведоци, на чему демократе инсистирају. Да би се усвојила правила потребна је проста већина од 51 гласа.


Трампов бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон је наговестио да би се одазвао обавезујућем позиву за сведочење из Сената.


Председник може бити разрешен дужности ако за то гласа две трећине (67) од стотину сенатора, што је мало вероватно јер већину у Сенату имају републиканци.


(glasamerike.net)