ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин обраћа се посланицима доњег и горњег дома руског парламента, а како је предвиђено, овогодишње обраћање трајаће око једног сата и 20 минута.

Овогодишње обраћање руски председник почео је од унутарполитичких и економских питања. Пре свега се осврнуо на демографску ситуацију, рекавши да је Русија ушла у тежак период будући да је наталитет у опадању.

Прочитајте још: Све очи упрте у Путина: Шеф Кремља покреће питање које утиче на животе милиона


ДЕМОГРАФИЈА: ТЕЖАК ПЕРИОД, ОД НАТАЛИТЕТА ЗАВИСИ НАША СУДБИНА

- Судбина Русије и њена историјска перспектива зависи од демографије. Наталитет у Русији поново опада, земља се нашла у тешком демографском периоду. Из тог разлога је потребно обезбедити раст наталитета до средине деценије - истакао је Путин.

ЕКОНОМИЈА: ИНФЛАЦИЈА ДАЛЕКО МАЊА ОД ПЛАНИРАНЕ


Инфлација прошле године износила је три одсто, што је за четири процента мање него што је било предвиђено, рекао је Путин.

Прочитајте још: Русија има 14 пута мањи буџет али војска не заостаје за САД и НАТО

Што се тиче инвестиција, руски председник је рекао да је неопходно убрзати процес усвајања свих законха по питању пореских олакшица, а подршку државе не треба да уживају само крупна предузећа, већ и представници малог и средњег бизниса.

Додао је и да темпо раста бруто друштвеног производа Руске Федерације у 2021. години мора да буде виши од светског.

О КОНФЛИКТИМА И НАОРУЖАЊУ

Сведоци смо како регионални конфликти могу да постану претња за цео свет. Принципи стабилног светског поретка су уздрмани. Потребно је показати политичку вољу и мудрост у доношењу одлука, а пример треба да покажу свих пет нуклеарних земаља у смислу чувања мира и безбедности.

Навео је и да је потребно осигурати стабилност у свету у свим аспектима, узимајући у обзир све политичке о војне околности.

Када је реч о наоружању, Путин је истакао да Русија никога не сустиже, већ да цео свет треба да сустигне Русију.

„Међутим, упркос томе, потребно је остати опрезан, неопходно је наставити са радом“, додао је.

НОВИ УСЛОВИ ЗА КАНДИДАТУРУ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ


Путин је предложио да се утврде нови услови за све кандидате за председника Русије. Како је навео, сви кандидати би требало да буду грађани Руске Федерације, да су у њој живели најмање 25 година и да никада немају ни једно друго држављанство.

Такође је рекао и да је потребно изнети на расправу одређени број измена Устава, али да није неопходно доносити нови устав.

РУСИЈА МОРА ДА ОСТАНЕ ПРЕДСЕДНИЧКА ДРЖАВА

Русија не може да опстане као парламентарна република, већ као јака председничка држава, што руском лидеру оставља право да разрешава председника Владе и његових заменика дужности, нагласио је руски председник.

Поред тога, председник мора да има право да управља војском и безбедносним службама, навео је.

(rs.sputniknews.com)