Протести се настављају, упозорење Марин Ле Пен: Француска у ватри и крви

NovostiOnline/Г.Ч.

14. 01. 2020. у 18:45

Протести се настављају, упозорење Марин Ле Пен: Француска у ватри и крви

AP Photo/Christophe En

За чуђење је жеља ове власти да Француску доведе у стање "ватре и крви", која се у тој ситуацији налази дуже од годину дана
(ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА)


НАЈОДЛУЧНИЈИ Французи настављају штрајк и поред понуда власти да "закопају" предложену старосну границу од 64 године за одлазак у пуну пензију. Синдикалне вође, које су одлучиле да продуже побуну, организују тродневни протест с локалним акцијама широм земље. Добили су и подршку двоје највећих опозиционих лидера, крајњег левичара Жан-Лика Меланшона и крајње десничарке Марин ле Пен.

- За чуђење је жеља ове власти да Француску доведе у стање "ватре и крви", која се у тој ситуацији налази дуже од годину дана – поручила је јуче Ле Пенова изреком која се користи када се говори о девастирању.

Истакла је да је годиште за пуну пензију повучено, али да је у предлогу закона остало све друго што је скандалозно. За потпуно повлачење спорног текста је и Меланшон, који је, као осведочено добар оратор, истакао да је предлог закона "атентат против социјалне демократије".

Број штрајкача се смањио, али градски саобраћај у Паризу је и даље успорен. Занимљиво је да је штрајкача на железници у понедељак било мање, али да су од јуче опет у порасту. На железници, на пример, рад је обуставило нешто преко шест одсто укупно запослених, али је он изузетно висок међу машиновођама, међу којима је јуче штрајковала чак четвртина. Дан раније, било их је 22 одсто.

Многи су били проморани да почну да раде, јер финансијски не могу да издрже дугограјну обуставу рада.

Јуче су уличне манифестације одржали најтврђи штрајкачи у Нанту. Железничарима су се између осталих придружили и запослени у рафинерији. Данас настављају протест. У Старој луци у Марсељу јуче су се такође окупили незадовољни, међу којима су били и запослени у школству.

У Паризу, поворка је кренула од Војне школе и прошла кроз кварт где се налази већи број министарстава. Данас је окупљање заказано испред Берсија код министарства Финансија, а сутра на Монпарнасу. Велики интерсиндикални протест биће одржан у четвртак. Ова седмица представљаће тест истрајности.

Истовремено, побуниле су се и друге бранше. Тако су адвокати заоштрили свој протест, због чега су отказана многобројна суђења. Јуче су се побунили и болнички лекари, због малих примања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације