Америчко министарство финансија навело је у дуго одлаганом полугодишњем извештају да Кину више не сматра "манипулатором валута", након што је таквом оптужбом у августу прошле године узбуркало финансијска тржишта.

Жељно очекивана одлука министарства дошла је пред потписивање прва фазе трговинског споразума између две земље у среду у Вашингтону, којим треба да се смање тензије након више од 18 месеци рата тарифама који је оптеретио глобални раст.

У извештају из августа америчко министарство финансија означилоје кину као манипултаора валута први пут од 1994. године, оптуживши Пекинг за стварње "нелојалне предности у медународној трговини".

У новом извештају министарство је навело да се Кина обавезала да ће се уздржати од девалвације и сагласила се да, у оквиру прве фазе трговинског споразума, објави важнеподатке о стопи размене и увозно-извозном балансу.

У извештају стоји да је вредност кинеског јуана, након што је у септембру пала на 7.18 јуана за један долар, у октобру порасла и тренутно је однос 6.93 јуана за један долар.

Министарство додаје да кина треба да предусме одлучне кораке како би избегла непрестано слабу валуту и да дозволи отварање већим тржиштима како би ојачала своје дугорочне изгледе за привредни раст.

У извештају је наведено да је министарство и даље забринуто око монетарне политке осам других земаља - Немачке, Ирске, Италије, Јапана, Малезије, Сингапута Јужне Кореје и Вијетнама, а на ту листу је додата и Швајцарска.