Кинески извоз и увоз у децембру потукао прогнозе економистА

Танјуг

14. 01. 2020. у 22:54

Кинески извоз и увоз у децембру потукао прогнозе економистА

AP Photo/Steve Helber

Кинески извоз и увоз, деноминован у доларима, забележио је у децембру 2019. године раст и надмашио прогнозе економиста

Кинески извоз и увоз, деноминован у доларима, забележио је у децембру 2019. године раст и надмашио прогнозе економиста, известио је Ројтерс позивајући се на податке кинеске Опште управе царина.

Извоз је у децембру, у доларском износу, порастао за 7,6 одсто након новембарског пада од 1,3 процента. Увоз је, с друге стране, скочио за 16,3 посто у односу на исти месец годину раније.

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекивали су пораст извоза у доларима од 3,2 процента, а увоза за 9,6 одсто.

Децембарски спољнотрговински дефицит Кине износио је 46,79 милијарди долара наспрам очекиваних 48 милијарди долара.

Бољи спољнотрговински показатељи од очекиваних су "више резултат базног и ценовног фактора него текућег јачања", оцењују ДЖулијан Еванс-Причард и Мартин Размусен, економисти из Кепитал Економикса, алудирајући на веће увозне цене.

Кинески трговински суфицит са Сједињеним Државама је у децембру износио 23,18 милијарди долара, спустивши се благо са новембарског нивоа од 24,6 милијарди долара.

Током целе прошле године, Кина је у робној размени са САД-ом, према рачуници Ројтерса, остварила суфицит од 295,8 милијарди долара, што је пад у односу на 323,33 милијарде долара забележених 2018. године.

Царина је саопштила да је укупна трговина Кине са Сједињеним Државама пала за 14,6 процената прошле године, при чему је извоз опао за 12,5 а увоз за 20,9 одсто. Очекује се да ће трговински представници САД-а и Кине сутра закључити интензивне билатералне преговоре потписивањем "прве фазе" трговинског споразума.

Америчко Министарство финансија је саопштило јуче да је уклонило Кину са листе земаља које се сматрају валутним манипулаторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације