ДОЛАЗАК руског председника Владимира Путина као главног госта Светског форума сећања на Холокауст, који се 22. и 23. јануара одржава у меморијалном центру "Јад Вашем" у Израелу, изазвао је бурну реакцију Анџеја Дуде, председника Пољске. Лидер државе, у којој се налазио највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц, увређен присуством почасног госта, одлучио је да не иде у Израел објаснивши да му организатори церемоније у Израелу нису дозволили да одржи говор.

Његова одлука узбуркала је и Пољску.

Дудин претходник Лех Валенса критиковао је овакав став председника, рекавши за пољске медије да је и било очекивано да неће имати право гласа у Израелу, с обзиром на то да из Варшаве није стигао позив председнику Русије Владимиру Путину на обележавање 75. годишњице ослобађања концентрационог логора Аушвиц. Комеморативни догађаји у част годишњице ослобођења Аушвица у Пољској требало би да буду одржани 27. јануара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Иран ухапсио британског амбасадора: Напетости између Лондона и Техерана због кратког притварања високог дипломате

Валенса сада сматра да је требало позвати Путина у Аушвиц и директно рећи да су Руси ослободили логор:

- Ово је историјска истина и нико је неће променити, а ако пољска влада жели да створи властити историјски наратив, то је неозбиљно. Ако желимо добре односе са Русијом, морамо разговарати с њим, али морамо пронаћи начин. Знам да је то могуће - рекао је Валенса.

Он каже да није изненађен што светски лидери не желе да слушају председника Дуду, "јер он нема појма о председништву, или о управљању државом":

- Да сам позван, одлетео бих што пре у Јерусалим. Требало би да се састанемо са најширем могућом групом, укључујући председника Путина, и заједно размислимо на којим темељима желимо да изградимо нову визију Европе. На тај начин бих урадио добар посао за Пољску - рекао је Валенса.

Владимир Путин AP Photo/Alexei Druzhinin


Слично мисли и председник Сената Пољске Томаш Гродски сматра да би Дуда могао да сачува образ тако што ће позвати Путина на обележавање ослобођења Аушвица.

- Председник Анџеј Дуда сатерао је сам себе у ћошак и у овом моменту може да бира између лоше и још горе опције - рекао је Гродски за пољски лист "Жечпосполита".

Према његовим речима, за лидера Пољске је лоше, отишао у Израел или не.

- Ако Путин не би дошао, игра би почела, а Дуда би имао аргументе, док је у овом моменту то очигледна грешка његовог кабинета - закључује председник Сената.

Анџеј Дуда AP Photo/Czarek Sokolowski

СИМБОЛ ХОЛОКАУСТА

У АУШВИЦУ, највећем нацистичком концентрационом логору, једном од главних симбола Холокауста је од 1941 до 1945. године убијено око 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јевреја. Логор су 27. јануара 1945. ослободиле трупе Црвене армије.