Вулкан Таал на Филипинима почео је у раним јутарњим сатима по локалном времену да избацује лаву.

Филипински институт за вулканологију саопштио је да је вулкан ушао у период нестабилности који су између 2.49 и 4.28 по локалном времену прерасли у магматску ерупцију, коју карактерише слаба фонтана лаве праћена тутњавом, преноси ББЦ.

Ипак, директор тог института Ренато Солидум рекао је да се знаци разорне ерупције још увек нису појавили и ниво узбуне повећао је на 3 до 4 од максималних 5.

Званичници су упозорили на могућ вулкански цунами који би могао да буде покренут падом остатака након ерупције, притиском воде и стварањем таласа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Олуја носила све пред собом, дом летео стотинама метара: Расте број жртава стравичног невремена у САД (ФОТО / ВИДЕО)

У недељу, вулкан је избацивао пепео до једног километра увис уз тутњаву и подрхтавање тла.

У околини вулкана забележено је 75 мањих потреса, од којих су 32 рангирана као земљотреси другог реда.

У региону где се налази вулкан живи око 450.000 људи, а због последњих актицвности евакуисано је 8.000 становника који су смештени у најмање 38 центара за евакусацију.

Због активности вулкана затворен је међународни аеродром у Манили, а обустављена је и берза.

Кабинет председника Родрига Дутертеа обуставио је рад владе али и свих школа у Манили.

Вулкан Таал који се налази око 70 километара јужно од Маниле спада у комплексне вулкане, што значи да нема један отвор или конус, већ неколико тачака ерупције који су се током времена мењали.

У Институту вулкан Таал сматрају и опасним јер има "вулкан унутар вулкана".

У претходних 500 година Таал је еруптирао више од 30 пута на различите начине, последњи пут 1977. године, док је приликом ерупције 1911. године страдало 1.500 особа.